partner nieuws

Bedrijf in de leermodus

bouwbreed 36

De  afgelopen jaren fuseerde Prisma Meten achtereenvolgens in 2014 met Geocensus en in het najaar van 2015 met Van Steenis. Samen vormen de medewerkers nu de Prisma Groep, een bedrijf met 140 medewerkers, verspreid over drie locaties, gespecialiseerd in geodetische dienstverlening. Alles draait om het in kaart brengen van een stad, het land of het […]

Bedrijf in de leermodus

De  afgelopen jaren fuseerde Prisma Meten achtereenvolgens in 2014 met Geocensus en in het najaar van 2015 met Van Steenis. Samen vormen de medewerkers nu de Prisma Groep, een bedrijf met 140 medewerkers, verspreid over drie locaties, gespecialiseerd in geodetische dienstverlening.
Alles draait om het in kaart brengen van een stad, het land of het water. “We vertalen data naar informatie. Cruciaal voor het bouwen van tunnels, viaducten of bruggen. Voor nieuwe huizen en kantoren. Of voor het voeden van databases die helpen om de omgeving veiliger, prettiger en leefbaarder te maken,” vertellen Iain Pieters en Eelco Hutten van de Prisma Groep.

Verschillende disciplines
Door de fusie heeft het bedrijf nu specialisten die op elk werkveld, of het nu offshore, infra of hydrografie betreft, aan de slag kunnen. “Van de maatvoering op een  braakliggend terrein tot het uiteindelijke assetmanagement.”
Zo is Prisma betrokken bij het project ‘Nieuwbouw Hoog Catharijne’ in Utrecht, dat door BAM wordt gerealiseerd. Dit grootschalige project omvat een ondergrondse parkeergarage, een entree-gebouw met winkels en woningen, en commerciële en openbare ruimtes. Prisma verzorgt voor diverse onderdelen de maatvoering, waarbij wordt gewerkt met BIM.

Elkaar aanvullen
Samenwerken was een logische stap omdat de drie fusiepartners elkaar aanvullen en er nauwelijks overlap was bij de opdrachtgevers, zeggen Pieters en Hutten, die deel uitmaken van het managementteam. Pieters: “Door te verbreden creëer je meer veiligheid voor je bedrijf. We vergroten het potentieel aan opdrachtgevers en interessante klussen. We kunnen opdrachtgevers in z’n geheel beter van dienst zijn. De technische ontwikkelingen op het gebied van soft- en hardware gaan bovendien erg hard. Het is erg kapitaalintensief om bij te blijven, die apparatuur kost tónnen, als klein bedrijf is het bijna onmogelijk om daarin bij te blijven.”

Bloedgroepen
Er is inmiddels een nieuw hoofdkantoor in Terschuur, de nieuwe organisatiestructuur staat “en nu moeten we ons het DNA van de Prisma Groep eigen maken”. Pieters: “Samenwerken is zó ontzettend belangrijk. Er werken hier voornamelijk mannen en dat zijn veelal techneuten. Als je niks tegen hen zegt, gaan ze allemaal in hun eentje achter een beeldscherm zitten broeden op mooie oplossingen.”
Dat levert hen vakinhoudelijk ongetwijfeld veel op, maar het gaat om meer, zeggen de beide managers. “We moeten één bedrijf worden. Je moet hier niet alleen technisch goed zijn, maar ook goed kunnen communiceren. Een open blik hebben.”
Dus toen het managementteam nadacht over ‘het DNA’ en ‘de verschillende bloedgroepen’ die nu samenkomen in de Prisma Groep, ontstond het idee om daarbij hulp van buiten in te schakelen. “TRACÉ kenden we al en zij hebben feeling met het werk dat wij doen, zij spreken onze taal. Al snel bleek dat zij maatwerk konden leveren voor een training voor onze mensen. Dus geen copy-paste, maar via hun academy een trainingsprogramma dat is afgestemd op wat wij nodig hebben.”

Bindmiddel
Zo’n training op zich is al een bindmiddel, verwachten de directeuren: “Je zit toch twee dagen met een gemêleerd samengestelde groep van twaalf mensen bij elkaar. Je leert elkaar kennen en daarna zal de drempel om elkaar te benaderen, laag zijn, verwachten we.” Het managementteam koos voor de training die bekend staat als ‘Het merk Ik’. Wat het doel is? “Ik hoop dat onze medewerkers zichzelf nog beter leren kennen. Zich nog beter realiseren wat we als bedrijf kunnen en dat ze daar nog trotser op worden.”

Nike of Hema?
Tijdens de training zal er véél moeten worden gepraat, weten de directeuren. “Wat betekent het merk Prisma voor jou, wat is jóuw merk. Kies je voor Nike, of voor de Hema. En waarom eigenlijk? Wat betekent zo’n merk voor je? Medewerkers moeten zich blootgeven, laten zien wie ze zijn. We willen in ons bedrijf graag dat mensen open zijn en zich kwetsbaar op durven te stellen.” Dat is over het algemeen niet een hele natuurlijke houding in de wereld van de bouw en infrastructuur. Hutten: “Je moet in dit bedrijf iets van jezelf willen laten zien. Dat hoort erbij, wil de Prismamachine goed geolied kunnen lopen.”

Het gaat de beide directeuren niet alleen om de vakinhoudelijke en technische kennis van de medewerkers, daar hebben ze alle vertrouwen in, benadrukken ze. “Het gaat er niet alleen om dat onze mensen hun werk doen bij onze klanten. Zij vertegenwoordigen ons bedrijf op de bouw. Zij moeten daar uitdragen wie we zijn. We willen graag dat onze medewerkers een open blik hebben. We verdienen ons geld met techniek, maar dat alléén is niet genoeg. Je moet met mensen om kunnen gaan. Als je op een grote bouw rondloopt, moet je ook breder kijken: liggen hier nog meer kansen voor ons als bedrijf. Je werk goed doen is één ding, maar je moet jezelf wel laten zíen, je moet ook trots zijn op het bedrijf, opstaan en zeggen wat we nog meer kunnen.”

Partnerschap
Prisma beschouwt zichzelf bij projecten niet als een onderaannemer, zegt Hutten. “Die rol zoeken we niet. Wij willen naast een klant staan. Wij zoeken partnerschap. Het werk moet goed gebeuren, maar een kop koffie drinken hoort er ook bij. Nadenken over hoe je communiceert, jezelf presenteert en of het ook anders zou kunnen. Je oren en ogen openhouden. Wat kunnen we nog meer betekenen voor deze klant, meedenken. Zodat het resultaat beter wordt. Zorg ervoor dat je een band met de opdrachtgever krijgt.”
Pieters: “Je hoopt altijd dat een opdrachtgever zich jou nog herinnert. Door de kwaliteit van je werk natuurlijk. Maar als je iets van je persoonlijke kant heb laten zien, dan word je sneller en op persoonlijke titel teruggevraagd voor een ander project, merken we. Dat is als bedrijf ook iets om trots op te zijn.”

Prisma Training Program
TRACÉ wordt ingezet om de ‘zachte kant’, de eenheid en de kernwaarden binnen het bedrijf beter te verankeren. Maar de ‘harde kant’ vraagt natuurlijk ook continu om onderhoud en bijscholing. Beide vallen binnen het Prisma Training Program.
“In 2020 hebben al onze specialisten een afgeronde opleiding op minimaal mbo-niveau en tenminste 25 procent werkt op hbo- of universitair niveau.” Intern houden collega’s elkaar up to date. “Ervaren medewerkers trainen starters. En die starters brengen de meest recente kennis over de nieuwste technische snufjes mee. Die kunnen die kennis weer overdragen op hun nieuwe collega’s.”
Scholing is in elk beoordelingsgesprek een punt van aandacht, zeggen Pieters en Hutten. “We stimuleren ontwikkeling bij iedereen. Ook persoonlijke ontwikkeling in de vorm van coachingstrajecten. Volg die opleiding, houd je scholing in de gaten. De markt verandert snel, zorg dat je bij blijft met je kennis en kunde.” Een groep Prisma’ers startte onlangs met de mbo-opleiding landmeetkunde, anderen doen op hbo-niveau aanvullende studies. “Leveranciers bieden cursussen aan om met hun nieuwe soft- en hardware aan de slag te gaan.” In een grote hal van het nieuwe hoofdkantoor komt een trainingscentrum. Met grote proefopstellingen, meetapparatuur, een stuk spoorrails, “daar kunnen medewerkers bijvoorbeeld oefenen met onze drone.”

Lijntjes warm houden
Er komen weinig nieuwe afgestudeerden op de arbeidsmarkt, zegt Hutten: “De studie is niet erg bekend.” Dus is het zaak de goede medewerkers binnen te krijgen en hen aan het bedrijf te binden. “Zij zijn ons kapitaal, we willen dat ze het leuk hebben bij ons.”
Een deel van de medewerkers is natuurlijk vaak elders, op een project. “We willen de lijntjes warm houden. Hen bij het bedrijf betrekken. We willen dat ze trots zijn op het bedrijf waar ze werken.” Met mooie projecten, interessant inhoudelijk en afwisselend werk, maak je de medewerkers natuurlijk het meest gelukkig, realiseren de directeuren zich. “Niet elke keer hetzelfde type werk doen, maar afwisselende en gave klussen.Dat werk krijg je alleen maar binnen door kwaliteit te leveren.”

INTERVIEW door Anka van Voorthuijsen.
Door de fusie van drie bedrijven ontstond de Prisma Groep. Maar om echt één bedrijf te worden is meer nodig. TRACÉ werd ingeschakeld en leverde een trainingsprogramma op maat.
Dit interview is eerder gepubliceerd in de Cobouw Special Opleiden & Ontwikkelen, die op 22 maart 2016 is verschenen.

Reageer op dit artikel