partner nieuws

Vrij en flexibel in baksteen met prefab steenstrippaneel

bouwbreed

Vrij en flexibel in baksteen met prefab steenstrippaneel

Vrijheid in baksteenornamentiek. Maar dan betaalbaar. Dat is de gedachte achter Signa: de prefab steenstrip-elementen van de Vandersanden Group. IAA Architecten in Enschede gaf de vrijheid echter een complete extra dimensie.

Flexibiliteit was een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van het nieuwe gebouwenensemble van de Saxion Hogeschool in Enschede. De laatste schakel in de campus van Enschede staat op de Stadsweide, een locatie met drie oude villa’s en veel bebouwing ertussen. Het beeldkwaliteitsplan vereiste meer lucht tussen de gebouwen, zodat IAA het programma opdeelde in vier gebouwtjes die 2,5 meter onder het maaiveld zijn verbonden middels een grote kelderbak en op de tweede verdieping weer via loopbruggen.

De omgeving is rijk aan metselwerk. IAA Architecten wilde hierbij aansluiten, en aangezien traditioneel metselwerk heel kostbaar is, ging het bureau op zoek naar andere technieken. “De vormvrijheid bij Vandersanden is heel groot”, vertelt projectarchitect Marco Matic, “en de kwaliteit en prijs zijn goed. Daarbij levert het bedrijf een totaalproduct. Je krijgt dus ook totaalgarantie.” Dit geldt niet voor aanneemcombinatie Hogeschool – Bouwers Haafkes/Plegt Vos, die twee garantie-afspraken heeft, één met Vandersanden Group en één met leverancier Leebo Intelligente Bouwsystemen van de achterconstructie.

Honderd kleuren

Vandersanden verlijmt de steenstrips fabrieksmatig op de weervaste Rockpanel-panelen. De stenen, de strips en de lijm hebben dezelfde eigenschappen qua uitzetting, vocht, vorst, et cetera. De ontwerper stelt een patroon samen uit honderd kleuren en vier oppervlaktetexturen. Hij kiest steeds voor de strek, de kop, of de zool van één van de vijf formaten. De strips kunnen op diverse diktes worden gezaagd en een paneel kan strips bevatten van verschillende diktes. Ook kun je kiezen voor een diagonale zaaglijn. De ontwerper kan alle gekende metselverbanden gebruiken, of combinaties. Omdat de panelen niet dragen, kan namelijk elk verband worden gemaakt. Het lijmwerk is voegloos.

Matic: “Wij hadden een goed gevoel bij het systeem. Het lijkt steviger dan lijmen op eps, waarbij de hoeken in onze ogen nogal kwetsbaar zijn.” Maar er is nog een andere, heel belangrijke reden: de opdrachtgever wilde een zeer flexibel gebouw. Alle wanden zijn verplaatsbaar, de installatie blijft regelbaar. Wij wilden dat doortrekken naar de gevel.”

Daarom werd gekozen voor een dragende gevel van betonnen pi-frames, in stramienen van 126 centimeter, met daarvoor een LeeFrame van Leebo Intelligente Bouwsystemen. Dat systeem vangt de toleranties van de ruwbouw op, waarbij het maximum van 3 millimeter speling uit het architectonisch ontwerp geen probleem vormt.

En de panelen en kozijnen blijven uitwisselbaar van plek. Dat betekent dat je de gevel in een later stadium nog eens anders kunt indelen. Matic: “Dat is uiteraard wel een grote klus. Maar het kan.” De panelen zijn 1 bij 1 meter groot en bij de penanten wat smaller. Dat heeft alles te maken met het gewicht: de panelen zijn zo gedimensioneerd dat je ze nog met twee man kunt tillen en plaatsen.

Voegloos

De architecten zijn zeer te spreken over het feit dat de gevels voegloos zijn. “Normaal heb je gauw 20 procent voegwerk in je gevel en dat vergrijst de kleur aanzienlijk. Hier is de kleur van het metselwerk veel intenser, er zijn geen dilataties en doordat we de hemelwaterafvoer binnendoor hebben gevoerd, zie je aan de buitenzijde niets anders dan de metselwerkpatronen.”

Projectgegevens

Opdrachtgever: Saxion Hogeschool, Enschede

Architect: IAA Architecten, Enschede

Aanneemcombinatie: Hogescholen-bouwers Haafkes/Plegt-Vos

Onderaannemer gevel: Leebo Intelligente Bouwsystemen

Leverancier gevelpanelen: Vandersanden Group, Spouwen-Bilzen (B)

Reageer op dit artikel