nieuws

Zelfstandigen Bouw vindt zzp-contracten BAM ‘volkomen absurd’

bouwbreed 5032

Zelfstandigen Bouw vindt zzp-contracten BAM ‘volkomen absurd’

Bouwbedrijf BAM laat zzp’ers contracten ondertekenen die het mogelijk maken dat zij vier weken werken zonder een cent te ontvangen. Daarover klaagt Zelfstandigen Bouw.

De ondernemersorganisatie voor zzp’ers in de bouw-, hout- en techniekbranche heeft een brief gestuurd naar het bouwbedrijf met de oproep om de ‘buitensporig onredelijke bepalingen’ uit het contract te schrappen.

‘Volkomen absurd’

Volgens voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw wil BAM alleen nog zzp’ers via een bepaalde bemiddelaar, namelijk Brainnet, inhuren. Volgens het contract dat die bemiddelaar voorlegt, zou BAM hen niet hoeven te betalen als de zogeheten screeningsprocedure negatief uitvalt.

Die procedure, waarin wordt gecontroleerd of de zzp’er een echte zelfstandige is, kan vier weken duren. “Dat betekent dus dat iemand na vier weken naar huis gestuurd kan worden zonder enige betaling. Volkomen absurd”, aldus Verhoef, die hierover klachten heeft ontvangen van leden van de ondernemersorganisatie. Ook zou BAM volgens het contract mensen na een onbevredigende proeftijd van tien dagen zonder betaling naar huis kunnen sturen.

‘Nog nooit gebeurd’

Volgens BAM zou deze situatie ‘in theorie kunnen voorkomen’, maar in de praktijk is dit nog nooit gebeurd. “Als een zzp’er tegen ons zegt: we hebben een VCA-certificaat, dat ze nou eenmaal nodig hebben op de bouwplaats, en later blijkt dat dit niet zo is, kunnen we terugvallen op deze bepaling. Maar er werken honderden zzp’ers bij ons en dit is nog nooit voorgevallen”, reageert woordvoerder Arno Pronk.

Het bouwbedrijf bevestigt dat er recent een samenwerking is aangegaan met Brainnet. “Dit bedrijf verzorgt onder meer de (online) registratie, de juiste overeenkomsten en is verantwoordelijk voor facturatie en betalingen.”

Veel wet- en regelgeving

BAM is deze samenwerking aangegaan omdat het inhuren van extern personeel, zo zegt het bouwbedrijf, tegenwoordig aan veel wet- en regelgeving moet voldoen. “Brainnet is specialist op dat gebied. Zo zorgen zij ervoor dat contracten conform geldende wet- en regelgeving worden afgesloten en BAM een goed opdrachtgever kan zijn. Brainnet hanteert de voorwaarden die BAM stelt aan zzp’ers en leveranciers. Deze voorwaarden beschermen BAM onder andere voor fiscale en arbeidsrechtelijke risico’s”, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel