nieuws

VN Constructeurs: neem windnormen onder de loep na instorting kap AZ stadion

bouwbreed 1827

VN Constructeurs: neem windnormen onder de loep na instorting kap AZ stadion
Constructief model van het AZ stadion

De klimaatverandering noopt om de windbelastingen waar in Nederland constructies op ontworpen worden nog eens onder de loep te nemen. Dat bepleit Voorzitter van VN Constructeurs Paul Rijpstra naar aanleiding van de instorting van een deel van de kap van het AZ stadion.

Rijpstra doet zijn pleidooi in zijn maandelijkse column bij Cobouw. Hij verbaast zich er over dat tal van evenementen zoals Dance Valley, het EK wielrennen afgelopen zaterdag zonder noemenswaardige problemen plaats vonden terwijl bij een 14 jaar oud stadion plotseling een deel van het dak eraf waaide.

De voorzitter van VNconstructeurs. Hij pleit er voor om te kijken of de ontwerplasten voor het AZ stadion nog correct zijn. Zeker omdat er later PV-cellen zijn geplaatst. De klimaatverandering leidt tot hogere windbelasting dus misschien moeten de ontwerp windbelastingen waarmee constructeurs werken volgens Rijpstra misschien wel worden verzwaard. Daar moet volgens hem op zijn minst onderzoek naar worden gedaan, op basis van de laatste klimatologische en meteorologische inzichten. Daarnaast pleit hij voor reguliere inspecties van constructies. Het is immers ook niet op voorhand uitgesloten dat de constructie slecht onderhouden is. Alleen met een regelmatige APK-keuring van gebouwen kun je vaststellen of een constructie tijdens de hele levensduur de ontwerpsterkte behoudt. VNconstructeurs pleit al jaren voor zo’n keuring.

Reageer op dit artikel