nieuws

Liander sluit langjarig contract met aannemers om energietransitie het hoofd te bieden

bouwbreed 1745

Liander sluit langjarig contract met aannemers om energietransitie het hoofd te bieden

Liander heeft een langjarig contract gesloten met drie aannemers. Heijmans, ENGIE en Van den Heuvel gaan de komende tien jaar voor de netbeheerder vervangings- en uitbreidingswerkzaamheden uitvoeren. De totale contractwaarde is 140 miljoen euro.

Hiermee hoopt het bedrijf het enorme pakket aan werk als gevolg van de energietransitie beter te kunnen verdelen. “De overgang van fossiele naar duurzame energie vraagt veel van het elektriciteitsnet. Er komen steeds meer windmolens en zonneparken bij. De komende jaren zal het elektriciteitsverbruik gaan stijgen als gevolg van de dalende vraag naar aardgas. Hierdoor groeit het werkpakket van Liander. Daarom hebben we ervoor gekozen een deel van de werkzaamheden uit te besteden aan drie gespecialiseerde aannemers”, schrijft het bedrijf in een bericht.

Tekort aan personeel

Daarnaast kampt Liander, net als veel andere bedrijven, met een groot tekort aan technisch personeel. Daardoor heeft het bedrijf te maken met grote vertragingen. In sommige gebieden moeten mensen wel 48 uur wachten op bepaalde aansluitingen. Ook dit hoopt Liander op te vangen door werk uit te besteden.

Marlies Visser, directeur operatie bij Liander: “De energietransitie brengt de komende decennia zoveel extra werk met zich mee, dat we actief zoeken naar slimme manieren van samenwerken om de energietransitie te kunnen realiseren. Ik ben trots op deze bijzondere samenwerking. De aannemers krijgen een lange-termijn-zekerheid van werk en kunnen hiervoor mensen in dienst nemen en opleiden. Samen kunnen we meer werk verzetten en de energievoorziening betrouwbaar houden.”

Eigen gebied

De drie aannemers zijn geselecteerd via een aanbestedingsprocedure. Ze krijgen ieder een eigen gebied om te werken. Zo gaat ENGIE aan de slag in Friesland, Flevoland en een klein deel van Gelderland, Heijmans werkt in Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland en Van den Heuvel gaat werkzaamheden uitvoeren in Gelderland. Ieder gebied telt minimaal 1.350 middenspanningsruimtes. Dit zijn installaties die onderdeel uitmaken van het elektriciteitsnet. Vanuit deze ruimtes gaat bijvoorbeeld elektriciteit richting woningen en bedrijven. Totaal gaan de aannemers aan de slag met circa 4.5000 middenspanningsruimtes.

De komende tijd bereiden de drie partijen zich samen met Liander voor op hun nieuwe werkpakket. Veel middenspanningsruimtes moeten komende jaren worden vervangen en uitgebreid. Vanaf oktober dit jaar zullen de aannemers de eerste werkzaamheden gaan uitvoeren.

Reageer op dit artikel