nieuws

Digitale gebouwenkaart Nederland plat na zestigduizend bezoekers

bouwbreed 1005

Digitale gebouwenkaart Nederland plat na zestigduizend bezoekers
Foto: parallel.uk.

Een digitale kaart met alle tien miljoen gebouwen in Nederland, waarvan met één klik het bouwjaar kan worden achterhaald, is vanwege de enorme bezoekersaantallen offline gehaald. In twee dagen tijd kwamen zestigduizend bezoekers langs.

Het Britse Parallel van een groep ontwikkelaars van webapplicaties maakte de kaart met behulp van gegevens, die de Technische Universiteit Delft aanleverde. “We zijn verbluft door de enorme belangstelling’’, aldus een mededeling op de site.

In twee dagen tijd quotum gehaald

De bezoekers van de Nederlandse leeftijdskaart voor gebouwen soupeerden in twee dagen tijd het volledig quotum dat maandelijks beschikbaar is. Op hun website vertellen de makers dat ze de extra kosten niet kunnen opbrengen. Onderzocht wordt op welke manier de kaart alsnog kan worden gepubliceerd.

Helemaal foutloos zijn de gebruikte data niet. De mogelijkheid om te corrigeren is wel aanwezig. De makers gebruiken kleuren om te laten zien hoe steden zich in de loop van de eeuwen hebben uitgebreid. De oudste gebouwen in het centrum zijn paars en donkerrood, terwijl de nieuwe buitenwijken lichtblauw kleuren. De gebouwen op de kaart zijn driedimensionaal geprojecteerd.

Reageer op dit artikel