nieuws

Versterkingsoperatie in probleemwijk eindelijk van start: Van Wijnen gekozen als aannemer

bouwbreed 513

Versterkingsoperatie in probleemwijk eindelijk van start: Van Wijnen gekozen als aannemer

De versterkingsoperatie in Opwierde-Zuid in Appingedam komt eindelijk op gang. Nadat de operatie lange tijd op zijn gat lag, is er voor de eigenaren van 163 vliesgevelwoningen een concrete stap gezet: aannemer Van Wijnen gaat aan de slag met de bouw van hun nieuwe aardbevingsbestendige woningen.

De bewoners hebben zelf de keuze op Van Wijnen laten vallen. Vorige week werden de plannen gepresenteerd en dinsdag werd de stembus geopend. Heijmans was de andere aannemer waaruit de bewoners konden kiezen.

Beoordelingscommissie

De bewoners hebben de aannemers gewaardeerd op bewonersparticipatie, beeld, kwaliteit en technische aspecten en daaruit kwam Van Wijnen als winnaar uit de bus.

Naast de eigenaren heeft ook een beoordelingscommissie van gemeente Appingedam, NCG en CVW de aannemers beoordeeld. Zij zijn verantwoordelijk voor het toetsen van de plannen aan geldende wet- en regelgeving en het gemeentelijke beeldkwaliteitsplan en kijken ook naar de beschikbare capaciteit en kredietwaardigheid van de aannemer.

Lange tijd stil

Het is het eerste project dat opgang komt in de ‘probleemwijk’ Opwierde-Zuid. Alleen aan de rand van de wijk, is ook al herontwikkeling gaande, door Dijkstra Draisma. Vorig jaar lag de operatie lange tijd stil. In eerste instantie was het de bedoeling dat de 400 woningen zouden worden versterkt, maar later werd besloten dat de woningen worden vervangen door nieuwbouw.

Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en Centrum Veilig Wonen (CVW) gaan nu in gesprek met de gekozen aannemer om tot de ondertekening van een contract te komen. Naar verwachting wordt dit contract binnen een paar weken getekend. Daarna gaat Van Wijnen aan de slag met het ontwerpen van de nieuwe woningen.

Opwierde Zuid is ook onderdeel van de 27 proeftuinen in Nederland die aardgasvrij moeten worden.

Reageer op dit artikel