nieuws

‘Grote interesse jongeren om CAD-tekenaar te worden’

bouwbreed 1263

‘Grote interesse jongeren om CAD-tekenaar te worden’

Jongeren met een afgeronde mbo-opleiding willen steeds vaker CAD-tekenaar worden. De vraag naar dit soort cursussen neemt fors toe, blijkt uit een onderzoek van Edubookers, een platform dat cursussen en opleidingen aanbiedt.

In 2018 was er bij het boekingsplatform een verdubbeling te zien van het aantal jongeren dat zich had aangemeld voor CAD-cursussen, ten opzichte van 2016. Bij AutoCAD en Revit-cursussen ging het zelfs om een stijging van maar liefst 83 procent in de doelgroep van 16 tot 27 jaar. Ook voor dit jaar verwacht de cursusaanbieder een verdere stijging, van zo’n 55 procent ten opzichte van 2018.

Stijging in de cursussen. Bron: Edubookers.

Vooral bij jongeren in de bouw

De interesse in CAD-cursussen is vooral aan de orde bij vaklieden en jongeren die al in de bouw of werken, stelt Edubookers. “Ze zien in dat ze niet hun hele leven op de bouwplaats kunnen blijven werken”, verklaart Paul Schrama, ceo van Edubookers.

Hoeveel jongeren stromen in?

Hoeveel jongeren stromen in?

“De stijging van de AOW-leeftijd zorgt ervoor dat ze vooruit denken. Het zware werk eist zijn tol op het lichaam en wie niet versleten thuis wil komen te zitten moet zich aanpassen. De grote aantallen aanmeldingen zijn dus vooral bouwmedewerkers die ook later arbeidsmarktrelevant willen blijven.”

Ook vinden jongeren deze opleiding zo interessant om het een relatief kort scholingstraject is, verklaart Edubookers. Om in aanmerking te komen voor een vacature van CAD-tekenaar is een mbo-diploma, aangevuld met een CAD-tekencursus vaak genoeg.

Beste CAD-tekenaar is 19

Ter illustratie: de beste CAD-tekenaar van Nederland is Ike Vermeulen 19 jaar jong. De mbo ’er (werktuigbouwkunde) won de prijs van vakwedstrijd Skills Heroes waarmee hij werd uitgeroepen tot nationaal kampioen CAD-tekenen. Hij kan nu overal aan de slag als CAD-tekenaar en heeft uitzicht op een stuk betere verdiensten dan bijvoorbeeld een betontimmerman.”

Er is namelijk een groot tekort aan dit soort tekenaars, stelt het boekingsplatform. De CAD-tekenaar komt voor in het lijstje moeilijk vervulbare vacatures van het UWV.

Reageer op dit artikel