nieuws

Gebarentaal moet aantal doden terugdringen: ‘Straks verplicht op elke bouwplaats’

bouwbreed 3761

Gebarentaal moet aantal doden terugdringen: ‘Straks verplicht op elke bouwplaats’
Copyright: Volandis

Alle bouwvakkers moeten binnen afzienbare tijd verplicht tientallen gebaren uit hun hoofd kennen voor ze een Nederlandse bouwplaats mogen betreden. In totaal 26 gebaren voor woorden als ‘attentie’, ‘hé jij daar’ of ‘wegwezen’ moet het aantal doden in de bouw verminderen.

Veel lawaai. Tal van nationaliteiten op de bouwplaats en talen. Met als gevolg veel onbegrip en frustratie. Om nou te zeggen dat de bouw met een mond spreekt, laat staan dezelfde taal…

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw hebben daar wat op bedacht: een gebarentaal die alle bouwvakkers in Nederland moeten beheersen voor ze aan de slag mogen. Met als doel. Minder doden.

Het zogenoemde ‘Bouwspraak’ bestaat uit 26 gebaren. De gebaren worden uitgelegd aan de hand van filmpjes en afbeeldingen, in verschillende talen.

Hulpmiddel

“Of dit tot minder doden leidt? Wij denken van wel”, reageert een woordvoerder van Bouwend Nederland, een van de initiatiefnemers. “Maar het is nadrukkelijk een hulpmiddel, het zal ook even duren voor het is ingeregeld.”

Hoeveel ongevallen er plaatsvinden door taalproblemen op bouwplaatsen durft de zegsman niet te zeggen. “Maar veiligheid is een van onze speerpunten.”

Het is de bedoeling dat Bouwspraak in de Arbocatalogus wordt opgenomen. “Dan is het verplicht”, weet Hans Crombeen van de FNV.

Ongevalsrapportages

De vakbondsman is blij met de gebarentaal. “Bij ongevalsrapportage zien en horen we dat communicatie een terugkerend probleem is. En steeds meer nationaliteiten op bouwplaatsen gaan we niet voorkomen.”

Veel bouwvakkers spreken geen Engels of Duits, de Nederlandse ook niet, vervolgt Crombeen. “Daarom is het goed dat er een gebarentaal komt met de uitleg in verschillende talen. Dit is misschien niet de oplossing voor heel veel ongevallen, maar als het er al een paar gaat schelen zijn het er toch weer een paar.”

Op verschillende manier probeert de sector de bouw veiliger te maken, zegt de FNV’er. “Zo zijn we bezig met minimale eisen voor aanpikkelateurs. Daarnaast moet er ook iets aan de cultuur veranderen.”

Triest

Vooral bij kleinere bouwbedrijven is een wereld te winnen, stelt Crombeen. “Het is heel triest, maar we horen van onze leden dat kleine bedrijven zich in opdracht van grotere bedrijven zoals Dura Vermeer, Heijmans of BAM wel aan veiligheidsregels houden, maar dat ze daar op hun eigen werken minder waarde aan hechten.”

Veiligheid in de bouw

Veiligheid in de bouw

“Onzin”, reageert Rielen van der Hoek van de Aannemersfederatie. “Kleinere bouwbedrijven hebben hun zaakjes juist wel goed voor elkaar en willen kwaliteit leveren en veilig werken.”

Neemt niet weg dat ook de Aannemersfederatie een warm pleitbezorger is van Bouwspraak. “Dit is een prima zaak. Alle werknemers uit verschillende landen kunnen hiermee toch dezelfde taal spreken. De veiligheid kan daarmee een stuk vergroot worden.”

De Aannemersfederatie vindt dat Bouwspraak zo snel mogelijk verplicht moet worden voor iedereen via de Arbocatalogus. “Of ik ze al geoefend heb? Nee, dat niet, maar ik loop ook niet dagelijks op de bouwplaats”, besluit Van der Hoek.

 

Reageer op dit artikel