nieuws

Metseltalent van Nederland: ‘Te zwaar? Nee, hoor. Doe gewoon rustig aan’

bouwbreed 1317

Metseltalent van Nederland: ‘Te zwaar? Nee, hoor. Doe gewoon rustig aan’

Hij zit nog op school en wordt nu al geregeld gevraagd om bij bedrijven te komen werken. Stefan de Jager (15) is niet zomaar een ‘metselaar in spé’, maar mag zich sinds kort het Metseltalent van 2019 noemen. “Het is een heel mooi vak. Je hebt gelijk resultaat.”

Metselen. Het is tegenwoordig niet zo’n populair vak meer. Maar toch zijn er nog steeds veel jongeren die er gelukkig van worden, zoals Stefan. Als kind was hij altijd al in de weer met metselen, zijn opa, die ook metselaar was, heeft het hem geleerd. “Op school deed ik het een paar keer en toen dacht ik eigenlijk al meteen: dit is leuk, dit wil ik later gaan doen”, vertelt hij.

‘Doe gewoon rustig aan’

Dat het vak steeds minder populair wordt, daar snapt hij dan ook niets van. “Het is een heel mooi beroep. Aan het einde van de dag zie je direct wat je hebt gedaan.” Te zwaar is het absoluut niet, vindt hij. “Nee, je moet gewoon rustig aan doen. Dan valt het reuze mee.”

Het vak moet gewoon wat beter gepromoot worden, denkt hij. “Ik denk dat als meer jongeren weten wat het precies inhoudt, veel meer het leuk vinden.”

67ste editie

Een metselwedstrijd werkt daar natuurlijk aan mee. Op het voormalige kazerneterrein vond twee weken geleden alweer de 67ste editie plaats van het NK Metselen, waar ruim 70 jonge metselaars in opleiding aan meededen. Stefan bleef over bij de laatste twaalf en moest in twee en een halve dag, tijdens het maken van een stormbaan, laten zien wat hij allemaal in zijn mars had.

Dat hij ook daadwerkelijk ging winnen, had hij niet verwacht. “Nee, van te voren durf je dat natuurlijk niet te hopen. Al ging het wel lekker.” Wat zijn geheim is? Niets. “Nee, die heb ik niet. Ik scoorde gewoon net iets beter dan de andere jongens.”

Af en toe een aanbieding

Sindsdien krijgt Stefan wel af ten toe een aanbieding voor een baan. “Ja, dat gebeurt. Maar ik heb al een baan en ik kan natuurlijk niet alles doen”, zegt hij nuchter.

Hij vindt het wel fijn dat hij een baan heeft gekozen waar nu zoveel werk in is. “Nee, dat heb ik niet bewust gedaan. Dat is nu gewoon zo.”

Geen vrees voor robots

Bang dat robots uiteindelijk zijn werk gaan overnemen, is hij niet. “Het speciale metselwerk, dat kunnen robots helemaal niet. Dus voorlopig denk ik dat dit reuze meevalt.”

Reageer op dit artikel