nieuws

FNV: ‘Akkoord over regeling zware beroepen nog mijlenver weg’

bouwbreed 1385

FNV: ‘Akkoord over regeling zware beroepen nog mijlenver weg’
Hans Crombeen FNV. Foto: Christiaan Krouwels

Een conceptakkoord over de AOW-leeftijd is helemaal niet aan de orde. Ook een regeling voor zware beroepen is nog mijlenver weg, stelt FNV-bestuurder Hans Crombeen, naar aanleiding van geruchten die de ronde doen in de media. “De stakingen gaan gewoon door.”

Sinds afgelopen weekend doen er verschillende verhalen de ronde in de media. Er zouden achter de schermen gesprekken worden gevoerd over de AOW-leeftijd. Het kabinet  zou zelfs bereidwillig zijn om mensen met zware beroepen ruimere mogelijkheden bieden om eerder te stoppen met werken. De onderhandelingen zouden al zover gevorderd zijn, dat er mogelijk volgende week een conceptakkoord wordt gesloten.

‘We weten van niets’

Volgens Crombeen is daar niets van waar. “Wij weten helemaal van niets”, zegt hij als Cobouw hem om opheldering vraagt. “Deze geruchten gaan al langer in de rondte. Natuurlijk wordt er bij de overheid wel overal bakken koffie gedronken, ook met ons. Maar we zijn absoluut nog niet terecht gekomen in een onderhandelingssituatie.”

Er ligt zelfs nog ‘volstrekt onvoldoende’ om überhaupt weer aan tafel te gaan, stelt Crombeen. Laat staan dat er een akkoord in afwachting is. Ook zijn er naar zijn weten geen afspraken gemaakt voor een regeling voor zware beroepen.

Eisen FNV:
Bevries de AOW-leeftijd op 66 jaar en zorg voor de mogelijkheid om afspraken te maken om tot 4 jaar eerder te kunnen stoppen dan de AOW-leeftijd
• Een goed pensioen is een koopkrachtig pensioen; indexatie voor iedere generatie
• Een goed pensioen voor iedereen, dus ook voor uitzendkrachten en ZZP-ers

‘Regeling zware beroepen niet acceptabel’

“Ik lees in de krant dat de overheid bereid is een paar jaar voor de AOW-leeftijd een standaard bedrag per maand uit te keren voor werknemers die eerder met pensioen gaan. Over dat bedrag hoeft dan geen RVU-boete (een boete voor mensen die eerder stoppen met werken) te worden betaald. Maar dit is voor ons absoluut niet acceptabel. Dat betekent namelijk dat er over een groot gedeelte van het loon nog steeds flinke belasting moet worden betaald. Dan hou je alsnog veel te weinig over.”

Het is een plan waar FNV absoluut geen handtekening onder wil zetten. “Ik weet niet waar dit idee plotseling vandaan komt, misschien zijn het politieke partijen die via de media proberen te peilen hoe Nederland hierover denkt.”

Stakingen gaan gewoon door

De stakingen voor de bouw en andere sectoren die voor morgen op de planning staan, zijn dus niet van tafel. Het is de bedoeling dat de staking een stuk groter wordt dan een eerdere staking in maart, maar het is volgens de FNV-bestuurder altijd afwachten hoe groot een actiedag werkelijk wordt. “De verwachtingen zien er positief uit. Ook de staking vandaag in het OV, worden heel goed opgepakt. Dat beloofd veel goeds.”

Hoeveel medewerkers uit de bouw komen opdagen, is nu nog moeilijk te zeggen. Maar FNV verwacht wel meer dan de ruim 600 bouwvakkers in maart. “We merken dat er een beweging op gang aan het komen is. De geluiden die we horen uit de bouwketens, is dat er veel meer mensen van plan zijn het werk neer te leggen.”

‘Werkgevers begrijpen het’

Werkgevers staan er volgens Crombeen ook vrij positief tegenover. “Ze zeggen natuurlijk wel dat ze staken niet het juiste middel vinden, maar ze begrijpen onze standpunten wel goed. Zij zien ook dat het erg moeilijk is voor mensen in hun sector om aan het einde van hun carrière aan het werk te blijven.”

Of het kabinet ook gaat luisteren is een tweede vraag. De FNV-bestuurder hoort wel signalen dat de overheid in beweging is. Niet voor niets heeft het kabinet onlangs besloten de stijging van de AOW-leeftijd tijdelijk stop te zetten. Daarnaast moeten de plannen voor Prinsjesdag nu worden gemaakt. “Als het kabinet dan nog geen stappen zet? Dan gaan we opnieuw staken. En weer groter”, aldus Crombeen.

Reageer op dit artikel