nieuws

Bewoners probleemflat gooien afval naar bouwvakkers: ‘een helm helpt niet meer’

bouwbreed 3119

Bewoners probleemflat gooien afval naar bouwvakkers: ‘een helm helpt niet meer’

Blikjes en flessen. Maar toen er zelfs een plastic box naar beneden werd gegooid door één van de flatbewoners, was de maat vol voor de aannemer: er kwamen netten. “Een helm helpt hier niet meer.”

“Het ligt gevoelig”, begint projectdirecteur Jan Breedveld zijn verhaal. Het gaat over de Brandaris, een flat in Zaandam van vijftien verdiepingen. Op de stoep leggen aannemers van Visser en Smit Hanab een warmtenet aan.

Dat gaat niet zonder slag of stoot. De flat staat bekend als probleemflat, waar vaker klachten zijn over criminaliteit, diefstal, bedreiging en geluidshinder. Onlangs zette de gemeente er een interventieteam op.

Blikjes en flessen

Ook de aanwezige bouwvakkers hebben er last van. Vaker troffen ze lege flessen aan of vallen er blikjes naar beneden. Onlangs werd er zelfs van grote hoogte een plastic box naar beneden gegooid. De bak kwam op een meter van de medewerker terecht, niemand raakte gewond, maar voor bouwer en opdrachtgever was de maat vol.

Het werk werd tijdelijk stilgelegd. Deze week zijn er netten geplaatst. “We weten niet wie het is geweest”, zegt Breedveld. “Maar de medewerker schrok zich het leplazerus.”

(de tekst van het verhaal loopt onder de foto door)

Hele zware dingen, zal het net niet tegenhouden, realiseert hij zich. “Daarom hangen er nu ook beveiligingscamera’s en hebben we een bewaker ingeschakeld om te voorkomen dat mensen expres dingen over de reling gooien.”

De netten blijven hangen tot het werk klaar is. Ook bij twee andere flats Pharus en Perim worden maatregelen getroffen. Ook daar wordt regelmatig afval naar beneden gegooid.

 

Reageer op dit artikel