nieuws

Notre Dame waarschijnlijk in vlammen door renovatiewerkzaamheden

bouwbreed Premium 1651

Notre Dame waarschijnlijk in vlammen door renovatiewerkzaamheden

De brand in de Notre Dame is volgens de eerste berichten ontstaan bij renovatiewerkzaamheden die in de kathedraal plaatsvonden. Onderzoek loopt nog, maar alle signalen wijzen hierop.

De brand brak rond 19.00 uur uit in het middenschip, waar de renovatiewerkzaamheden plaatshadden. Dit was mogelijk in de buurt van steigers die daarvoor waren opgezet. Er loopt inmiddels een onderzoek naar de oorzaak.

Het vuur greep razendsnel om zich heen in de vroeggotische kathedraal. Aanvankelijk werd gevreesd dat er van het eeuwenoude gebouw niks meer zou overblijven, maar rond 23.00 uur gisteravond kwam het bericht dat de structuur van het gebouw grotendeels gered zou kunnen worden. Tweederde van het dak is wel helemaal vergaan door het vuur. Maar de twee voorste torens van het gebouw staan nog overeind.

‘Geen bouwvakkers aanwezig’

Volgens Philippe Villeneuve, architect en verantwoordelijk voor de renovatiewerkzaamheden, waren er geen bouwvakkers aanwezig toen de brand uitbrak. Zelf was hij in La Rochelle tijdens de ramp, vertelt hij aan de franse krant Le Parisien. Hij sprong direct in de trein toen hij hoorde over de brand.

“Het is een ramp. Ik huil. kan me zo’n ramp niet voorstellen”, zegt hij tegen de krant. Of de ramp met de renovatiewerkzaamheden te maken heeft, dat kan hij op dit moment nog niet zeggen. Wel denkt hij dat de kathedraal te herbouwen is. “We kunnen de kerk niet in deze staat laten staan.”

3D-modellen van Notre Dame

Volgens berichten in diverse internationale media is de kathedraal waarschijnlijk vrij makkelijk te herstellen, dankzij 3D-modellen die er zijn. Een historische modelleur genaamd Dr. Andrew Tallon maakte met behulp van lasterscantechnologie een paar jaar geleden digitaal archief van de Notre Dame.

Geldactie voor wederopbouw

Wel gaat een restauratie honderden miljoenen euro’s kosten. De Franse president Emmanuel Macron gaat daarom internationale geldinzamelingsactie op touw zetten voor de wederopbouw van de door brand deels verwoeste Notre-Dame. “We wisten al meer dan 800 jaar geleden hoe we deze kathedraal moesten bouwen, en door de eeuwen heen laten groeien en floreren. Deze kathedraal gaan we samen weer opbouwen”, zei hij in een reactie op de brand.

Reageer op dit artikel