nieuws

Koning neemt kijkje in aardgasvrije proeftuin

bouwbreed 470

Koning neemt kijkje in aardgasvrije proeftuin

Koning Willem Alexander heeft dinsdag een kijkje genomen in een van de aardgasvrije proeftuinen van ons land, in Purmerend. Hij kreeg uitleg over het verschil tussen centrale verwarming en een warmtenet, meldt gemeente op haar website.

De koning kwam samen met minister Eric Wiebes langs om te kijken naar de voortgang van het aardgasvrij maken van de wijk, die een proeftuin moet worden voor andere wijken in Nederland. Hij kreeg een rondleiding door een van de eerste woningen die aangesloten worden op het warmtenet. Ook sprak hij met Cees Tip, directeur van een van de grootste woningcorporaties in de stad.

‘Erg geïnteresseerd’

‘De koning was erg geïnteresseerd in de manier waarop Purmerend haar inwoners helpt woningen gasvrij te maken’, schrijft de gemeente. Bewoners hebben veel mogelijkheden om met de gemeente in gesprek te gaan en op die manier invloed uit te oefenen. De gemeente heeft midden in de wijk een woning als kantoor in gebruik, waar bewoners welkom zijn. Ook krijgen alle bewoners huisbezoek en zijn er regelmatig bewonersavonden.

Koplopers

Purmerend is één van de koplopers in de energietransitie. Al 75 procent van de woningen is aangesloten op het warmtenet, omdat dat al sinds de jaren ’80 de norm is in Purmerend. De 25 procent die nu nog aardgasvrij moet worden, betreft met name woningen van voor die periode.

 

Reageer op dit artikel