nieuws

Kamer bezorgd om bedreiging windmolenbouwers

bouwbreed Premium 788

Kamer bezorgd om bedreiging windmolenbouwers

De Tweede Kamer is bezorgd over herhaalde dreigementen aan het adres van ondernemers die meewerken aan de bouw van windmolenparken. Een meerderheid van de parlementariërs wil een debat over de kwestie met in ieder geval minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Vorige week werd bekend dat een ondernemer uit Oldambt in Groningen na dreigbrieven gestopt is met zijn werk aan de bouw van windmolens. Eerder stopte een andere aannemer al na dreigementen. ‘Onacceptabel’, vindt Kamerlid Matthijs Sienot van D66. “We leven in een rechtsstaat, mensen die dreigen met geweld mogen nooit winnen.”

Veilig investeringsklimaat

Sienot ziet graag ook minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) naar de Kamer komen voor een gesprek over ‘een veilig investeringsklimaat voor ondernemers in schone energie’. Maar dat voorstel kan op minder steun rekenen. Onder meer de coalitiepartners VVD, CDA en ChristenUnie willen dat het debat over de strafrechtelijke kant van de zaak gaat.

Een verzoek van PvdA-parlementariër William Moorlag richting Wiebes om ook te kijken of het optreden van de overheid wellicht heeft bijgedragen aan de escalatie van het verzet tegen windmolens, kon evenmin rekenen op bijval. “Er mag nooit een excuus zijn voor het bedreigen van ondernemers”, aldus VVD-Kamerlid  Dilan Yesilgöz.

Dertig tips

De politie heeft inmiddels ruim dertig tips gekregen over wie er mogelijk achter de bedreigingen zit. In het programma Opsporing Verzocht vroeg de politie expliciet aan een anonieme tipgever zich te melden zodat er over zijn ‘interessante informatie’ kan worden doorgepraat.

Verwijzingen naar Tweede Wereldoorlog

In de tips worden namen genoemd van mensen die mogelijk achter de dreigacties zitten. De politie vertelde dinsdagavond in Opsporing Verzocht over de inhoud van de dreigbrieven, die ook verwijzingen bevatten naar de Tweede Wereldoorlog. De brieven lijken te zijn geschreven door iemand met een grote woordenschat, aldus de politie. Wel staan er taalfouten in, onder meer waar het d’s en t’s betreft in werkwoordsvormen.

Reageer op dit artikel