nieuws

Grafsteen houdt natuursteenbedrijf overeind

bouwbreed Premium 654

Grafsteen houdt natuursteenbedrijf overeind

Natuursteenbedrijven konden dankzij de omzet uit grafstenen hun productie tijdens de zware jaren op peil houden. Andere afbouwers, zoals terrazzobedrijven hadden het zwaarder te verduren. Positief is dat de afbouw op dit moment sneller groeit dan de totale bouw.

Dat blijkt uit de rapportage Trends en ontwikkelingen in de afbouw van het Economisch Instituut voor de Bouw.

Op het dieptepunt van de crisis was de afbouwproductie gehalveerd. Vanaf 2014 groeide de sector echter weer stevig: gemiddeld 10 procent per jaar. Afbouwbedrijven groeien sneller dan andere bouwers. In 2023 moet de afbouwproductie weer op het niveau van voor de crisis terechtkomen.

De afbouw bestaat uit elfduizend bedrijven met een gezamenlijke omzet van 2,5 miljard euro en biedt plaats aan ruim 22.000 werknemers.

Afbouw sluitpost tijdens crisis

Wand- en plafondmontagebedrijven, de terrazzo en het blokken- en elementstellen werden tijdens de crisis zwaarder getroffen dan stukadoorswerk, het vloerenleggen en de natuursteenbewerking. De laatste deelbranche heeft baat bij de stabiele vraag naar grafstenen.

Niet alleen de afnemende vraag speelde de afbouwers parten, ook werd uit kostenoverwegingen bij de afbouw vaker gekozen voor goedkopere afbouwmethoden, zoals afgewerkte prefab-elementen, houtskeletwanden en minder luxe vloeren.

De werkgelegenheid zal gelijke tred houden met de groei van de afbouwproductie. In de periode 2019-2023 moeten er zesduizend nieuwe krachten instromen om de productiegroei en de uitstroom van arbeidsongeschikten en gepensioneerden op te vangen.

Zzp’ers rukken op in afbouwbranche

Het EIB verwacht dat de groei van de werkgelegenheid vooral meer zzp’ers betekent. In 2023 zal de werkgelegenheid ten opzichte van 20008 gehalveerd zijn, terwijl die voor zzp’ers 70 procent hoger zal liggen. In 2023 zullen er 23.000 mensen in de afbouwbranche werken, 7.000 mensen minder dan voor de crisis.

De opleidingen zullen meer nieuwe arbeidskrachten moeten afleveren, benadrukt het EIB.

Reageer op dit artikel