nieuws

Woningbouwers hebben inmiddels voor een jaar werk op de plank; grond- en waterbouwers zien orderboek krimpen

bouwbreed Premium 742

Woningbouwers hebben inmiddels voor een jaar werk op de plank; grond- en waterbouwers zien orderboek krimpen
Amersfoort, foto: ANP, Dijkstra

De werkvoorraad van woningbouwers groeit onstuimig door. In januari hadden ze 11,9 maanden werk op de plank, dat is 11 procent meer dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het EIB. De personeelshonger van deze bedrijven blijft onverminderd groot. Een op de vier bedrijven meldt werk uit- of af te stellen door het gebrek aan vaklieden. In de hele bouw zegt 15 procent van de bedrijven een personeelstekort te hebben. Vorig jaar was dat 13 procent.

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt voor bouwpersoneel denkt een op de drie (29 procent) bouwbedrijven de komende maanden personeel aan te kunnen nemen.

Prijzen stijgen verder verwacht meerderheid aannemers

De meeste bouwers (57 procent) verwachten dat de prijzen de komende tijd nog verder zullen stijgen. Slecht 1 procent verwacht een daling.

Waar de woningbouw maar blijft groeien, is de utiliteitsbouw op de weg terug. De werkvoorraad daalde met drie tiende maand naar 9,9 maanden.

Grond- en waterbouw: minder werk

Ook de grond- en waterbouwbedrijven zagen minder werk op de plank. De werkvoorraad kromp met vier tiende maand naar 9,2 maanden. De wegenbouwers hebben iets meer werk in het verschiet: 6,6 maanden (+0,1 maand).

De bouwproductie nam bij drie op de tien bedrijven de afgelopen drie maanden toe. Vier op de tien bedrijven beoordeelt hun orderportefeuille als groot en slechts een op de tien als klein.

Reageer op dit artikel