nieuws

Ten Brinke nadert top 10 grootste bouwers: omzet groeit ruim 30 procent

bouwbreed Premium 2244

Ten Brinke nadert top 10 grootste bouwers: omzet groeit ruim 30 procent
Albert Ten Brinke van de Ten Brinke Group, Foto: Guido Benschop

Ten Brinke Group nadert met rasse schreden de top tien met grootste bouwers van Nederland. Het bedrijf van Albert ten Brinke boekte een omzet van 806 miljoen euro.

De omzet groeide met 32 procent, blijkt uit het recent gedeponeerde jaarverslag over het boekjaar 1 april 2017 tot en met 31 maart 2018. De internationale, ontwikkelende bouwer uit Varsseveld blijft een van de meest winstgevende grote bouwers van Nederland met een winst van 92,5 miljoen euro – goed voor een nettomarge van 11,5 procent.

De Achterhoekers, die de afgelopen tien jaar vooral in Duitsland actief waren, danken de omzetgroei grotendeels aan de opgebloeide Nederlands woningmarkt. Het Nederlandse omzetaandeel groeide van 10 naar 15 procent. Het Duitse aandeel in de omzet nam af van 88 naar 80 procent. In Spanje verdubbelde de omzet naar bijna 5 procent.

Albert ten Brinke: ‘In Nederland was er tijdens de crisis geen fatsoenlijk werk meer te krijgen’

Ten Brinke koos er tijdens de crisis voor de aandacht te richten op Duitsland, waar het bedrijf actief is in het zuiden, het Ruhrgebied, Hamburg, Frankfurt en Berlijn. “In Nederland was er tijdens de crisis geen fatsoenlijk werk meer te krijgen”, zei directeur-aandeelhouder Albert ten Brinke onlangs in een interview met Cobouw. Inmiddels is er ook op de Nederlandse markt weer voldoende werk voorhanden, en kiezen de Achterhoekers ervoor om meer projecten in Nederland te gaan doen.

Ten Brinke Group startte eind vorig jaar door met het failliete Adriaans Bouwgroep uit Noord-Brabant, dat in 2017 nog een omzet van 32 miljoen behaalde. “We vinden het Nederlandse aandeel in de omzet te klein”, verklaarde Albert ten Brinke de overname in december 2018. Hij wil dat Nederlandse projecten 15 à 20 procent van de totale omzet gaan inbrengen. “En ten tweede is Eindhoven en Brabant een goed en interessant gebied, waar heel veel projecten mogelijk zijn en waar heel veel vraag is. We willen een vliegende start maken en zien de doorstart als welkome aanvulling, omdat we in het hele Brabantse niet voldoende vertegenwoordigd waren. Niet alleen als aannemingsbedrijf, we gaan ook nadrukkelijk projectontwikkeling doen. We verwachten er best wel veel van, omdat er in Eindhoven en omgeving best wel veel activiteiten zijn. Ik heb best een goed gevoel bij.”

Voor 112 miljoen euro aan grondposities gekocht

Ten Brinke Group was vijf jaar geleden nog vooral een utiliteitsbouwer. Inmiddels komt tweederde van de omzet uit woningbouw. In Duitsland groeide de markt voor grote appartementencomplexen de afgelopen jaren juist gigantisch. Ten Brinke bouwt naast woningen ook ziekenhuizen, scholen, kinderopvangcentra, woningen, winkels, hotels, verzorgingshuizen, logistieke centra en kantoren.

Ten Brinke Group heeft afspraken gemaakt om voor 112 miljoen euro aan grondposities af te nemen. De bouwer koopt de grond als de vergunningen rond zijn en/of de afgesproken verkooppercentages gehaald zijn.

Bij Ten Brinke Group werken 774 mensen; 96 meer dan een jaar geleden. Het bedrijf werkt met gebroken boekjaren om kosten te besparen. De accountants hebben het iets rustiger als ze in het najaar komen controleren en dus zijn ze goedkoper.

Succesondernemer Albert ten Brinke houdt alles in eigen hand

Succesondernemer Albert ten Brinke houdt alles in eigen hand

 

Reageer op dit artikel