nieuws

Staking maakt bouwdirecteur kwaad: ‘Belachelijk, over ruggen van werkgevers’

bouwbreed 8024

Staking maakt bouwdirecteur kwaad: ‘Belachelijk, over ruggen van werkgevers’

Belachelijk, onsympathiek, een vredesbreuk. Dat vinden MKB-bedrijven in de bouw van de stakingen die FNV maandag 18 maart organiseert voor een beter pensioen en bevriezing van de AOW-leeftijd. “Het is een staking richting de politiek, maar die gaat over de rug van werkgevers.”

Een gekke staking. Dat is wat iedereen ongeveer van de staking van aanstaande maandag vindt. Het is namelijk geen actie gericht op een beter loon, of om werkgevers te raken, maar een om een signaal af te geven aan de politiek.

Overheid niet geraakt, maar werkgevers

En dat is nou juist het wrange, vinden mkb-bedrijven in de bouw. Want de overheid wordt hiermee niet geraakt, maar juist de werkgevers.

“Er wordt actie gevoerd over de rug van werkgevers, terwijl wij er weinig aan die pensioenen en de AOW-leeftijd kunnen doen”, zegt Dick Singerling, directeur van bouwbedrijf Derksen & Singerling gefrustreerd. “Ik ben het ermee eens dat er een goed pensioenstelsel nodig is en dat er écht wat geregeld moet worden voor mensen met een zwaar beroep. Maar doe dat niet via een staking. Dat is onsympathiek.”

‘Onevenredig zwaar getroffen’

Bert Boeijink, directeur van Bloemendal Bouw, staat er hetzelfde in. “Moet dit nou over de rug van werkgevers worden uitgevochten terwijl het een actie is richting de overheid?”, vraagt hij zich af. “We houden al zoveel rekening met ons personeel. Ook als het gaat om pensioenen.”

Waar gaan de stakingen over?

FNV Bouw gaat maandag 18 maart actie voeren voor bevriezing van de AOW-leeftijd en fatsoenlijke pensionering in de bouw. De acties zijn een vervolg op de mislukte pensioenonderhandelingen in november vorig jaar. Ze zijn dan ook gericht op de politiek, niet op de werkgevers. Werkgeversorganisaties vinden namelijk ook dat het pensioenstelsel goed geregeld moet worden voor werknemers, vooral voor mensen in zware beroepen, zoals in de bouw.

FNV roept via deze acties- die niet alleen in de bouw plaatsvinden, maar ook in andere sectoren- de politiek op om de AOW-leeftijd te bevriezen op 66 jaar, de fiscale boete op eerder stoppen met werken af te schaffen, de indexatie voor alle generaties te garanderen, een pensioen voor iedereen te regelen, zowel voor werknemers, flexwerkers als zelfstandigen.

Ron Flipse, algemeen directeur van Bouwgroep Peters, vindt ook dat dit soort stakingen in deze tijd van schaarste van personeel en een overvolle orderportefeuille, niet kunnen. “Werkgevers worden onevenredig zwaar getroffen door deze stakingen, terwijl de overheid grotendeels buiten schot blijft. En dit terwijl de vakbonden juist de grootste veroorzaker zijn van het mislukken van de pensioenonderhandelingen. Zij zijn immers weggelopen.”

Vredesbreuk

Yvonne van der Hulst, eigenaar van bouwbedrijf Van der Hulst, spreekt zelfs over een vredesbreuk. “Ik vind het belachelijk dat er gestaakt wordt. Wij zijn nog gewoon in gesprek met de vakbonden en dan doen ze dit.”

De bouwdirecteuren geloven bovendien niet dat de stakingen echt zin hebben. Dit omdat de overheid niet direct geraakt wordt. “De overheid merkt hier helemaal niets van. De gevolgen komen op het bordje van de werkgevers”, zegt Van der Hulst. Boeijink is het hiermee eens: “Het is gewoon een feestje van de vakbonden. De overheid trekt zich hier niets van aan.”

Maandag gewone werkdag

Ondanks de grote frustratie bij bouwdirecteuren, hebben de meesten geen extra maatregelen getroffen voor maandag. De werkdag gaat gewoon door. “Als er maandag mensen weg zijn om te staken, dan is dat maar zo. Dan zien we het wel weer. Maar ik geloof niet dat dit gaat gebeuren hoor, er is hier niet zo’n grote stakingsbereidheid”, zegt Boeijink nuchter.

Andere bouwdirecteuren geloven ook niet dat er maandag massaal gestaakt gaat worden. “Nee, daar maak ik me geen zorgen om”, zegt Singerling. “Ik heb 45 medewerkers in dienst en in veertig jaar tijd hebben ze nog nooit gestaakt. Ook niet bij grote landelijke acties.”

‘Verwacht geen massale opkomst’

Brancheorganisaties MKB Infra, Bouwend Nederland, AFNL en VSB, laten weten ook geen zorgelijke reacties te hebben ontvangen vanuit hun achterban. “Het beeld dat ik heb is dat bedrijven zich niet druk maken dat hun werknemer er maandag niet zal zijn. Dit komt omdat dit een heel ander soort staking is, het gaat niet om loon. Dus nee, ik verwacht niet dat er een massale opkomst is”, zegt Philip van den Nieuwenhuizen, voorzitter van MKB Infra.

Veel werknemers zijn volgens Flipse niet eens op de hoogte van de stakingen. “Ik heb de indruk dat er weinig over bekend is.”

‘Wist er niets van’

Marco Koedooder, directeur van renovatie- en metselbedrijf Koedooder, en Glenn Pronk directeur van Pronk Bouw, kunnen dat beamen. Zelf wisten ze niet eens van de stakingen. “Ik had geen idee”, geeft Koedooder toe. “En ik denk ook niet dat mijn jongens er veel van weten. Dus ik geloof niet dat ze gaan staken om hun pensioen en AOW-leeftijd. Dit komt ook omdat het hier gewoon goed geregeld is. Ik heb in ieder geval nog nooit klachten gehad van oud-werknemers over hun pensioen.”

FNV denkt daar zelf toch anders over. Hoe groot de opkomst wordt, dat is moeilijk te voorspellen, maar de vakbond verwacht toch wel aardig wat mensen. “Hoeveel werknemers er direct uit de bouw op afkomen, dat weet ik niet, want het zijn acties gericht op meerdere sectoren”, zegt woordvoer Ron Sinnige. “Maar toch verwachten wij wel veel mensen.”

‘Allergrootste belang een signaal af te geven’

De bond snapt de frustratie van werkgevers wel, maar wil toch benadrukken hoe belangrijk deze acties voor werknemers zijn. “Het klopt dat werkgevers hun mensen een dag kwijt  zijn. Maar het gaat maar om een dag. Wij vinden het van het allergrootste belang deze dag te gebruiken om een signaal af te geven. Want als we nu geen signaal afgeven richting de overheid, dan wordt de kans zoveel kleiner dat we nog iets kunnen betekenen voor een goed pensioenstelsel.”

Daarom wil FNV werkgevers toch stimuleren om hun medewerkers maandag naar de acties te laten gaan. “We weten dat de standpunten van werkgevers niet ver verwijderd zijn van die van ons. Veel dragen onze visie zelfs een warm hart toe. Laten we samen optrekken naar de overheid”, aldus Sinnige.

Reageer op dit artikel