Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere 30 dagen 1 artikel lezen. Meer lezen? Maakt gratis een profiel aan.

nieuws

Piet Hein Donner gaat renovatie Vredespaleis optuigen

bouwbreed Premium 668

Piet Hein Donner gaat renovatie Vredespaleis optuigen

Piet Hein Donner, Minister van Staat en tot voor kort vicepresident van de Raad van State, gaat zich buigen over het renoveren van delen van het Vredespaleis in Den Haag. Dat doet hij in zijn nieuwe hoedanigheid als bestuursvoorzitter van de Carnegie Stichting Vredespaleis die eigenaar en beheerder is van het markante Haagse pand.

Donner, die in zijn lange carrière ook minister was van Justitie, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken, volgt in deze functie oud-minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken op, die zijn laatste bestuurstermijn er op heeft zitten.

Tijdens het voorzitterschap van Bot kwam er een bezoekerscentrum voor toeristen bij het monumentale gebouw. Ook werden de grote rechtszaal en het rechtersgebouw opgeknapt. Donner krijgt nu  de renovatie van het hoofdgebouw op zijn bord. Daar moet nog over moet worden besloten.

Het Vredespaleis werd geopend in 1913 nadat er al twee keer internationale vredesconferenties in Den Haag hadden plaatsgevonden. Een gift van 1,5 miljoen dollar van de Amerikaanse weldoener  Andrew Carneggie maakte het mogelijk om de zich ontwikkelende pacifistische beweging een permanent onderkomen te geven. Bij een internationale architectuurwestrijd werd het ontwerp van de Franse architect Louis Cordonnier uitverkoren. Zijn neo-renaissancistisch ontwerp leidde tot een fel architectuurdebat. Velen hadden gehoopt dat de verschijning van het gebouw ook een nieuwe tijd zou inluiden in plaats van terug te grijpen op architectuur van eeuwen terug.

Het oorspronkelijke ontwerp was ook nog eens veel te uitbundig voor het budget en Cordonnier zag zich gedwongen het aantal torens terug te brengen van vier naar twee.  Een definitieve tekening kwam tot stand in samenwerking met de Haarlemse architect Johan van der Steur, die tot uitvoerend architect bij de bouw was benoemd. Op het terrein van het oude landgoed Zorgvliet verrees in zes jaar tijd  het gebouw.  De grote en de kleine toren markeren de twee belangrijkste vertrekken in het paleis:  de rechtszalen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels