nieuws

Hogere omzet HaskoningDHV, wel teruglopende orderportefeuille door brexit-onzekerheid

bouwbreed Premium 598

Hogere omzet HaskoningDHV, wel teruglopende orderportefeuille door brexit-onzekerheid

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft afgelopen jaar de omzet opgevoerd. Omdat het bedrijf fors investeerde in digitalisering, groeide de winst niet, maar bleef vrijwel gelijk. De orderportefeuille liep terug, onder meer door onzekerheid rondom de brexit.

Dit meldt het bedrijf dinsdagochtend naar aanleiding van de jaarcijfers. De omzet van HaskoningDHV was in het eerste halfjaar van vorig jaar nog teruggelopen, maar in de resterende zes maanden ging het beter. Uiteindelijk kwamen de opbrengsten uit op een kleine 615 miljoen euro, wat een groei van 3,1 procent op eigen kracht betekende.

Digital Academy gelanceerd

De winst kwam uit op 12,7 miljoen euro, tegen 12,8 miljoen euro een jaar eerder. Dit kwam dus onder meer door investeringen in digitalisering. Zo werd de Digital Academy gelanceerd: een leeromgeving voor alle medewerkers met een sterke focus op BIM, digitale engineerding, data science- en analyse, softwareontwikkeling enzovoorts.

Erik Oostwegel, CEO van Royal HaskoningDHV is tevreden over deze resultaten. “We hebben geïnvesteerd in onze medewerkers en innovaties om digitale manieren van werken te versnellen en zo betere en snellere oplossingen te leveren met en voor onze klanten.”

Onzekerheid brexit

De orderportefeuille kromp wel van 341 miljoen euro in 2017 naar 306 miljoen euro. Dat komt volgens het ingenieursbureau onder meer door onzekerheid rond de brexit in het Verenigd Koninkrijk en rond verkiezingen in Zuid-Afrika.

Zodra die gebeurtenissen zijn afgerond, verwacht topman Erik Oostwegel dat de ‘markten weer tot rust komen en investeringen toenemen’.

Ondanks de teruglopende portefeuille, was het bedrijf naar eigen zeggen in staat ‘baanbrekende projecten’ binnen te halen en te realiseren. Als voorbeeld noemt het ingenieursbureau ’s werelds langste brug-tunnelcombinatie die Hongkong verbindt met Macau. In China is HaskoningDHV een partnership aangegaan voor het leveren van de innovatieve en duurzame afvalwaterzuiveringstechnologie Nereda.

In het Verenigd Koninkrijk bleef Royal HaskoningDHV betrokken bij de ontwikkeling van offshore windmolenparken op de Doggersbank: eerst als adviseur voor de milieueffectrapportage en vergunningen en nu in een vergelijkbare rol voor de ontwikkeling van het bouwplan.

2019: groei in Nederland en Indonesië

Voor komend jaar verwacht het ingenieursbureau vooral groei in Nederland en Indonesië, twee landen waar HaskoningDHV groot is. In de andere twee grote markten, VK en Zuid-Afrika, is het dus nog de ontwikkelingen afwachten.

Volgens Oostwegel is HaskoningDHV door zijn expertise op het gebied van onder meer energie en water ‘in een uitstekende positie’ om te profiteren van energietransitie die nodig is vanwege de klimaatverandering.

Reageer op dit artikel