nieuws

Grote bouwers willen geen ‘prutsers’ meer op bouwplaatsen: per 1 april nieuw veiligheidscertificaat verplicht

bouwbreed 14793

Grote bouwers willen geen ‘prutsers’ meer op bouwplaatsen: per 1 april nieuw veiligheidscertificaat verplicht

Grote bouwbedrijven gaan strengere eisen stellen aan bouwvakkers en onderaannemers. Vanaf 1 april moet iedereen die de bouwplaats op wil van partijen zoals Heijmans, Strukton en Dura Vermeer een nieuw veiligheidsexamen afleggen.

Een veiligheidsnorm op alle Nederlandse bouwplaatsen. Dat is het idee achter de zogenoemde Generieke Poortinstructie (GPI). Vanaf 1 april gaan alle bouwers en installateurs die zijn aangesloten bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw daarmee werken.

Eigen medewerkers, onderaannemers, toeleveranciers en ook vertegenwoordigers van opdrachtgevers en ingenieursbureaus, die werkzaamheden verrichten op hun bouwplaatsen, moeten eraan geloven.

Zonder GPI (cursus en certificaat) kom je na 1 april de bouwplaats niet meer op. De GPI komt in de plaats van alle verschillende veiligheidsregels die de aangesloten bouwbedrijven nu hanteren.

Minder verwarrend

“Dit voorkomt verwarring, vergroot de bewustwording rond veilig werken en bespaart tijd”, schrijven de initiatiefnemers in een persverklaring.

De GP kent drie verschillende modules. Eentje voor infra, eentje voor bouw & utiliteit en eentje voor installatie. De modules zijn in zes talen te volgen en de toets is in 17 talen te maken.

Een certificaat is een jaar geldig.

Tot de ondertekenaars van de Governance Code behoren de bouw- en installatiebedrijven Ballast Nedam, BAM, Dura Vermeer, Heijmans, Strukton, TBI, Van den Herik, VolkerWessels, Unica en alle werkmaatschappijen die hieronder vallen. Daarnaast hebben ook ProRail, Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat de Code ondertekend, evenals acta Safety Professionals, AKD, KIVI en Witteveen+Bos.

De toets is te volgen via de website www.gpi.nu. Er zijn al meer dan 80.000 GPI’s afgenomen.


Cobouw nam onlangs een kijkje op misschien wel de meest veilige bouwplaats van Nederland. In 2017 en 2018 kwamen twintig bouwvakkers om het leven tijdens werkzaamheden. Afgelopen week verongelukten er twee vakmannen.

Veiligheid in de bouw

Veiligheid in de bouw
Reageer op dit artikel