nieuws

FNV gaat niet in op voorstel werkgevers voor lijst met zware beroepen; staking gaat door

bouwbreed 2086

FNV gaat niet in op voorstel werkgevers voor lijst met zware beroepen; staking gaat door

De FNV houdt vast aan de eis dat de AOW-leeftijd bevroren wordt op 66 jaar. Dat zegt vicevoorzitter Tuur Elzinga in reactie op voorstellen van de werkgevers voor een lijst met zware beroepen.

Zaterdag stelden drie werkgeversorganisaties in De Telegraaf voor om mensen met zware beroepen, zoals metaalarbeiders en bouwvakkers, recht te geven op een vervroegd, volledig pensioen. Met deze handreiking aan de vakbonden, hoopten de organisaties de pensioenonderhandelingen die in november vorig jaar zijn geklapt, vlot te trekken.

‘Richt je pijlen op het kabinet’

Maar FNV ziet het voorstel niet zitten. Elzinga: “De werkgevers kunnen hun pijlen beter richten op het kabinet. Minister Koolmees moet nu echt over de brug komen, de AOW-leeftijd bevriezen en de boete schrappen op eerder stoppen”, staat te lezen in een reactie op de FNV-website.

De vakbond vindt dat eerst de AOW-leeftijd bevroren moet worden en pas daarna kan over andere oplossingen worden gepraat.  Daarnaast is een lijst met zware beroepen, een vrij lastige oplossing, stelt FNV.

‘Eerder discussie over lijst’

“Er is eerder discussie over geweest. Probleem is dat het heel moeilijk is om daar een goeie definitie voor te vinden. De werkgevers hebben het bijvoorbeeld over België. Daar is zo’n lijst er ook nog steeds niet”, legt Elzinga uit.

FNV laat de staking op 18 maart gewoon doorgaan.

Reageer op dit artikel