nieuws

Boze timmermannen en metselaars staken: ’45 jaar werk is genoeg’

bouwbreed Premium 1591

Boze timmermannen en metselaars staken: ’45 jaar werk is genoeg’

Ondanks de schietpartij in Utrecht zijn maandag duizenden stakers bijeen gekomen in Ahoy Rotterdam. Boze timmerlieden, metselaars, tegelzetters en andere bouwvakkers uitten hun ongenoegen over de steeds hoger wordende AOW-leeftijd en het pensioenstelsel.

Terwijl alle ogen maandag op Utrecht gericht waren, ging de FNV-staking in Ahoy Rotterdam gewoon door. Weliswaar met een aangepast en verkort programma- want sommige Tweede Kamerleden lieten het afweten vanwege de schietpartij- maar dat weerhield bouwvakkers er niet van hun stem te laten horen.

Een aantal Kamerleden hadden afgezegd vanwege de schietpartij in Utrecht, maar Henk Krol was er wel.

‘Rutte rot op!’

Leuzen als ‘Rutte rot op’ en ‘actie! actie! actie!’ klonken door de zaal waar ruim 6.000 medewerkers – 2.000 meer dan verwacht- opgepropt en in samenhorigheid tekeer gingen. Vuurwerkbommen werden afgestoken en gejuich klonk er door de zaal als er een spreker felle woorden tegen de politiek afstak.

Ondanks dat er werknemers waren uit diverse sectoren (naast de bouw waren er ook havenarbeiders, schoonmakers, en metaalmedewerkers) waren ze het allemaal over één ding grondig eens: 45 jaar werken is méér dan genoeg.

En dat statement wilden actievoerders- waarvan in ieder geval 600 uit de bouw – duidelijk maken aan de politiek. Deze actie was dan niet gericht op werkgevers, maar om een vuist te maken richting de Tweede Kamer.

‘Opkomst steeds groter’

“Als we niets doen, kan ik pas op mijn 68ste en 8 maanden met pensioen”, schreeuwde dakdekker Ed van der Want van Erdo- helemaal vooraan vlakbij het podium, verontwaardigd. Het was niet de eerste keer dat hij staakte, drie jaar geleden was hij er ook al. “Toen stonden we hier maar met z’n tweeën. Vandaag zijn we hier met achttien dakdekkers vertegenwoordigd. De opkomst wordt steeds groter. Dus ja, de politiek móet nu wel luisteren.”

Zijn buurman- een calculator in een schildersbedrijf- knikte instemmend. Ook hij is ervan overtuigd dat de politiek nu wel iets móet doen. “Vooral voor jongeren, want die zijn straks helemaal de pineut”, zei Pieter van Hooijdonk. Zelf werkt hij al 49 jaar in de bouw, en als hij op zijn pensioengerechtigde leeftijd is heeft hij totaal 53 jaar gewerkt. “Dat kan toch niet?”, zei hij verontwaardigd. “Ik heb nu al last van artrose. En ik ben niet de enige.”

Ed van der Want en Pieter van Hooijdonk vinden 45 jaar werken genoeg.

Hele technische afdeling staakt

Bij de wonincorporaties L’Escaut Woonservice en Woongoed Zeeuws Vlaanderen zijn volgens medewerker Leon Witte ook steeds meer 55-plussers langdurig ziek. Het werk voor de technische dienst wordt zwaarder, omdat er steeds meer probleemgevallen gehuisvest moeten worden en daardoor vallen er steeds meer ouderen uit door een te hoge werkdruk of medische klachten. “Daarom zijn wij hier met de hele technische dienstafdeling naartoe gekomen”, vertelde de bouwkundig medewerker namens de afdeling. “Ja, de hele afdeling ligt nu plat. Of de baas dat niet erg vindt? Nee, die heeft ons er helemaal vrij in gelaten. Hij ziet ook wel dat het zo niet langer kan.”

Boze werkgevers
De stakingen van de FNV konden niet bij elke werkgever op steun rekenen. Cobouw sprak vorige week diverse MKB-directeuren die helemaal niet blij waren met de acties. “Deze stakingen gaan over de ruggen van werkgevers heen, terwijl het een actie is gericht op de politiek”, zeiden ze.

Ook Rudy Vink’s baas, Aannemingsbedrijf Leenhout, heeft er alle begrip voor dat de tegelzetter maandag niet aan het werk kon. “Mijn werkgever werkt hier gewoon aan mee. We werken met 45 man en ze missen me echt niet meteen hoor. Het is hetzelfde als ik een vrije dag zou nemen.”

‘Staken is mijn goed recht’

Torenkraanmachinist Sjak Rover van Heijmans vindt dat hij geen verantwoording aan zijn baas verschuldigd is. “Als ik wil staken, dan doe ik dat, dat is mijn goed recht”, zei hij stellig. Al heeft hij van te voren wel netjes bij Heijmans aangegeven dat hij er vandaag niet zou zijn. “Net als veel andere grote bouwers respecteert Heijmans het gewoon. Mijn werkgever wil niet dat er allemaal werknemers van boven de zestig de ziektewet in komen.”

Sjak Rover vindt staken zijn goed recht.

Ook jongeren staken

De protestactie had een hoog 50-plus-gehalte, wat logisch is als het gaat om pensioen, maar toch waren er ook zeker jongeren aanwezig in de overvolle zaal. Zo vond de 29-jarige metselaar Maikel Oostdijk het van enorm belang om actie te komen voeren. “Ik heb nu al vaak last van rugklachten. Hoe moet ik het dan nog zo lang volhouden?”, verklaarde hij zijn aanwezigheid. “Het is te hopen dat we hier echt iets mee gaan bereiken. Al ben ik bang dat mensen tóch wel weer op Rutte gaan stemmen.”

Geen reactie? Nieuwe stakingen 27 mei

FNV hoopt dat de acties- die vandaag op meerdere plekken in het land hebben plaatsgevonden- ervoor gaan zorgen dat de vakbonden, werkgevers en de politiek weer om tafel kunnen met elkaar. “Als dat niet lukt? Dan gaan we de acties opvoeren”, zei vice-voorzitter Tuur Elzinga stellig. “Dan gaan we op 27 mei opnieuw staken. En dan een stuk minder gemoedelijk”, waarschuwde hij.

Zie hier een kort videoverslag van de staking:

Reageer op dit artikel