nieuws

Arcadis werkt samen met start-ups aan stad van de toekomst: ‘Geen eenheidsworst’

bouwbreed 699

Arcadis werkt samen met start-ups aan stad van de toekomst: ‘Geen eenheidsworst’
Foto Ronald Bakker Directeur Patrick van Hoof van Arcadis in Amsterdam.

Hoe ziet de stad er in 2030 uit? Arcadis wil daar een belangrijke rol in gaan spelen. Daarom dompelen tien start-ups onder leiding van het ingenieursbureau zich de komende dertien weken onder in de technische wereld van de toekomstbestendige stad. Ook gaat een eigen team van Arcadis zich hiermee bezig houden.

Dag in dag uit, op z’n Amerikaans, werken de teams de komende weken aan digitale producten en diensten. Want dat de stad van de toekomst voor een groot deel bepaald wordt door technologie, daarvan is Arcadis overtuigd. Het ingenieursbureau wil niet aan de zijkant toekijken, maar wil een grote rol gaan spelen op dit gebied.

Daarom richtte Arcadis een ‘digitale innovatie hub’ op, midden in het centrum van Amsterdam, en selecteerde tien high tech start-ups afkomstig van over de hele wereld. Allemaal zijn zij al op hun eigen wijze bezig zijn met de ontwikkeling van digitale producten voor de stad. Het idee is dat Arcadis van hen leert, en andersom.

“Wij willen de ondernemers helpen hun innovaties tot een succes te maken. Maar we hebben er zelf ook een strategisch en financieel belang bij, want we verschaffen risicokapitaal aan de deelnemers”, vertelt Patrick van Hoof, innovatiedirecteur van Arcadis, in een interview.

Hoe ziet de stad er dan volgens jullie in 2030 uit?
“Dat is wat we nog aan het ontdekken zijn. We hebben hier natuurlijk wel een visie-programma over doorlopen om hier een al een beeld van te krijgen. De producten en diensten die we gaan ontwikkelen gaan niet over 2030, maar meer over wat we vandaag en morgen al kunnen gaan doen. Daarom hebben we dit initiatief opgezet, om samen met start-ups die ook bezig zijn met de ontwikkeling van de toekomstbestendige stad, daar meer over te weten te komen.”

Maar jullie hebben toch wel enig idee?
“We hebben hier wel een visie voor ontwikkeld, ja. De stad van de toekomst is in ieder geval geen eenheidsworst. Geen ‘onze size fits all’.”

Dus of er een hyperloop rondrijdt, of helemaal géén verkeer meer is, dat weten jullie nog niet.
Als iemand nu al zegt: zo ziet de stad er in 2030 eruit, dan zit diegene er echt naast. We moeten eerst meer inzicht krijgen in wat mensen willen en hoe ze leven in steden. Als we dat begrijpen, weten we ook beter hoe we specifieke assets kunnen inzitten. Hoe we gebieden beter kunnen ontwikkelen, hoe we moeten omgaan met water, met energie, met mobiliteit. Dat zijn zaken die gaan spelen in de stad en dat hebben we dan ook in onze visie meegenomen.”

De hub is gevestigd in Amsterdam. Richten Arcadis en de start-ups zich daarom op de hoofdstad?
“Nee, Arcadis is een bedrijf met vestigingen wereldwijd, dus we richten ons niet alleen op Amsterdam. Daarom hebben we ook start-ups geselecteerd van over de hele wereld. Maar de productontwikkeling moet ergens fysiek plaatsvinden en Amsterdam is een moderne stad. Bovendien zit daar ons hoofdkantoor en het is goed om de activiteiten toegankelijk te maken voor ons topmanagement.”

Patrick van Hoof
Patrick van Hoof is nu bijna twee jaar global director of digital innovation van Arcadis. Hij werd aangesteld om digitale product- en service-innovatie in een stroomversnelling te brengen. Dit is hem op het lijf geschreven. Hij heeft het al veelvuldig gedaan bij bedrijven in diverse sectoren vanuit zijn rollen bij de Amerikaanse bedrijven Huge, IDEO en Disney.

Aan wat voor producten moeten we dan denken?
“Wat het productteam van Arcadis gaat ontwikkelen, dat weet ik nog niet. Dat moet later blijken. We geven dit ongeveer een jaar. We hebben nu alleen nog maar de eerste stappen gezet. De start-ups hebben wel allemaal al een concreet idee, of plan. De een is verder dan de ander.”

Zoals?
“Er zit bijvoorbeeld een Nederlands bedrijf bij, ModelMe3D, dat zich richt op masterplanning van een stad. Dus hoe je een stad op een slimme manier kunt ontwikkelen. Een andere start-up, Kndrd, richt zich op de trend van co-living. Dit zie je in steeds meer steden opkomen als oplossing, erg interessant.”

Wat voor soort technieken worden er gebruikt?
“Technieken als artifical intelligence, meditatie pods, ontwerpsoftware, machine-learning, blockchain en data-analyses van verkeersstromen.”

Wat heeft Arcadis eraan om deze start-ups te ondersteunen?
“Zoals ik al zei wil Arcadis van deze bedrijven leren. Over tien jaar is Arcadis een compleet ander bedrijf dan nu. We zijn nu vooral project gedreven. Een digitaal product ontwikkelen werkt op een andere manier dan wij gewend zijn. Dan ben je constant aan het ontwikkelen, verbeteren en finetunen. We kunnen van deze start-ups veel opsteken. En zij ook van ons, want wij zijn marktleider in de traditionele industrie.”

Is het de eerste keer dat Arcadis start-ups op deze manier ondersteunt?
“Wel op zo’n gestructureerde manier en op wereldniveau zoals nu. Arcadis heeft vast wel eens eerder met start-ups samengewerkt, maar niet op zo’n schaal.”

Wat gebeurt er als die dertien weken voorbij zijn?
“Dan is het programma afgelopen. De start-ups presenteren tijdens Demodays wat ze hebben bereikt, met het oog op de volgende fase van hun ontwikkeling.”

En Arcadis dan?
“Wij gaan verder met onze eigen ontwikkeling en blijven natuurlijk betrokken bij de alumni startups. Niet alleen omdat we aandeelhouder zijn, maar vooral ook omdat we een community en zelfs een ecosysteem willen ontwikkelen om waarde te leveren aan onze huidige en nieuwe klanten. Het is dus de bedoeling dat we hier veel langer mee bezig blijven.”

Reageer op dit artikel