nieuws

Weinig werknemers in de bouw werken voor minimumloon

bouwbreed 927

Weinig werknemers in de bouw werken voor minimumloon

Relatief weinig werknemers in de bouw werken voor een minimumloon. Het gaat om slechts 2,3 procent van de banen in 2017.

Dit is een stuk lager dan het landelijk gemiddelde dat ligt op 6 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In sommige sectoren, zoals in de verhuur en de zakelijke dienstverlening ligt het aantal werknemers dat werkt voor een minimumloon een fors hoger: in de verhuur en zakelijke dienstverlening zit maar liefst 14 procent van de banen op het minimum.

Lonen stegen flink in bouw

De lonen in de bouw zijn over heel 2017 ook flink gestegen, meldde het CBS al eerder. De salarissen stegen harder dan in andere sectoren, met 2 procent, terwijl de gemiddelde loonstijging in Nederland in 2017 uitkwam op 1,5 procent.

Sinds januari 2019 ligt het minimumloon voor voltijders op 1615,80 euro. Voor deeltijders geldt een minimumloon naar evenredigheid van hun arbeidsduur.

Reageer op dit artikel