nieuws

Veilig op de ladder zonder boren

bouwbreed 1183

Veilig op de ladder zonder boren

Met een simpel anker in de ventilatie-voeg van zet Spouwvast  ladders en steigers tijdelijk vast aan gemetselde muren. Zonder gat te boren en zonder een spoor achter te laten.

Het anker is ontwikkeld door een echtpaar uit Mijdrecht dat verder niets van doen heeft met de bouwwereld of de toeleverende industrie.  Laura Eekels doet wel zelf regelmatig schilderwerk aan huis en dan is haar echtgenoot niet altijd bij de hand om de ladder te steunen. Toen ze weer een keer de wiebelende ladder opklom voor een klusje aan de gevel en de open stootvoeg zag, bedacht ze dat die een mooi houvast kan bieden om de ladder of een steiger te zekeren. Zo startte de ontwikkeling die uitmondde in een gepatenteerd product.

Het anker bestaat uit een driehoek die verticaal in de open stootvoeg wordt gestoken en eenmaal in de spouw een kwartslag wordt gedraaid.  Hij draagt dan de krachten af over twee naastgelegen bakstenen. Een elastische ring houdt de borgstrip in positie. Een borgstrip voorkomt dat het anker terugdraait en uit de opening schiet. Door het oog dat uit de muur steekt kan gemakkelijk een spanband worden gestoken naar één van de sporten van de ladder of steiger.

De 6 mm dikke variant van de Spouwvast kan een trekkracht van 7 kN aan, een belasting van 700 kilo. Dat is aangetoond met trekproeven in het laboratorium van Jeveka. Het metselwerk heeft het bij die kracht allang begeven. Met andere woorden: het anker is niet de zwakste schakel.

Verchroomde versie kan zo in de badkamer

Het eerste Spouwvast anker is verkrijgbaar in een verchroomde uitvoering. Dat klinkt duurder dan het is en heeft  er volgens Eekels vooral mee te maken dat de Chinese fabriek die de ankers produceert geen eigen verzinklijn heeft. Het staal is eerst verkoperd en daarna verchroomd. Qua uitstraling zou het niet misstaan in een badkamer. Dat inspireerde het uitvindersechtpaar het anker ook als een soort relatiegeschenk aan te bieden. Met de mogelijkheid van een bedrijfsnaam of logo aan te brengen op de borg-strip.

Door het enthousiasme dat Spouwvast na de lancering ontmoette is inmiddels ook een serie met roestvaststalen  ankers besteld bij de fabrikant. Een container is al onderweg vanuit China. Het roestvaststalen anker is in twee maten beschikbaar, is iets duurder dan de verchroomde variant, maar kan ook hogere belastingen aan. Het 8 mm dikke exemplaar kan een trekkracht van 9,5 kN aan.

 

 

 

Reageer op dit artikel