nieuws

Urgenda: “Houd nou toch eens op met die malle theemutsen om de woningen”

bouwbreed Premium 3014

Urgenda: “Houd nou toch eens op met die malle theemutsen om de woningen”

Aangezien het kabinet die kolencentrales maar niet wil sluiten, moet de beoogde CO2-reductie volgens Marjan Minnesma komen van een reeks kleinere maatregelen. Want die 25% reductie in 2020 ten opzichte van 1990 is volgens de directeur van Urgenda nog steeds haalbaar, door een reeks kleinere maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door met het geld van de verhuurdersheffing versneld woningen te verduurzamen.

Met een plan om de verhuurdersheffing om te zetten in groengeld en daarmee 100.000 corporatiewoningen versneld te verduurzamen vonden Urgenda en de corporaties elkaar eind vorig jaar. De organisaties trekken nu samen op in een eindsprint om het kabinet aan te sporen alsnog de CO2-doelen voor 2020 te halen.

Gefundenes fressen natuurlijk voor de corporaties dat plan voor groengeld.
“Ik wist er tot voor kort niet veel van, maar die verhuurdersheffing is natuurlijk een absurde belasting. Je roomt twee maanden van de huur-inkomsten  af van de woningen van de minst kapitaalkrachtige bevolkingsgroep en sluist het geld rechtstreeks naar de schatkist. Dit jaar gaat het om 1,7 miljard, volgend jaar zelfs 2 miljard, doordat het gekoppeld is aan de WOZ-waarde van de woningen die snel stijgt. En dan te bedenken dat het kabinet vorig jaar precies 3,7 miljard overhield op de begroting. Dat geld kan dus prachtig worden omgezet in het verduurzamen.”

Het programma Thuisbaas hadden jullie toch al veel langer?
“Tot nu toe richtten we ons daarmee vooral op het energie-neutraal maken van particuliere woningen. Maar eind vorig jaar raakten we in gesprek met de woningbouwvereniging Parteon in Zaanstad. Het Thuisbaas concept is heel geschikt voor rijtjeswoningen. Daar hebben corporaties er natuurlijk ook veel van. Dat is het laaghangende fruit binnen hun woningbestand waarmee ze snel grote stappen kunnen zetten. We zijn ouderwets gaan flyeren en binnen een week hadden we 30 huishoudens die energieneutraal wilden gaan wonen waarvan we er drie gekozen hebben om mee te starten.  Zij fungeren als ambassadeurs. Vlak voor kerst hadden we hun woningen binnen een week energieneutraal gemaakt. De andere volgen binnenkort. Het mooie is dat je op deze manier ook heel veel draagvlak voor verduurzaming en energieneutraal maken van woningen creëert. Andere corporaties zagen dat en sloten zich aan. De teller staat inmiddels op meer dan 170 deelnemende woningbouwverenigingen.”

Een woning energieneutraal maken begint toch altijd met goed isoleren
“Dat hysterisch isoleren is volgens ons niet nodig. Je hoeft niet per se een theemuts om elke woning te zetten. Bij veel bestaande woningen is dat te ingrijpend en onnodig duur. Vloerverwarming is ook niet altijd een vereiste. Je kunt een warmtepomp ook koppelen aan een paar convectoren in de belangrijkste woonruimten.

Klimaatzaak: cassatie loopt nog

Urgenda wist altijd al de aandacht op zich te vestigen met publieksgerichte acties, maar haalde de wereldpers toen het in 2015 een rechtszaak won die het tegen de staat had aangespannen.  De rechter stelde de organisatie voor duurzaamheid en innovatie in gelijk en vond dat de staat meer moest doen om de CO2 uitstoot terug te dringen voor 2020. Nadat de staat afgelopen oktober ook het hoger beroep verloor gaf minister Wiebes aan in cassatie te gaan. Hij wil weten of de rechter wel zo ver mag gaan en niet teveel op de stoel van de politiek is gaan zitten.  Volgens Urgenda gaat de cassatie voor 90% over andere zaken die er met de haren zijn bijgesleept.

Dan kom je ook een heel eind. Dubbel glas is wel noodzakelijk, een buffervat en een stuk of twintig zonnepanelen. En ruimten als slaapkamers en gangen, waar het grootste deel van de tijd niemand is, verwarm je alleen als het nodig is  met een convector of een paar infraroodpanelen. Je kunt ook de radiatoren laten hangen, dan wordt het gewoon iets minder warm. “

En dat lukt allemaal voor 35.000 euro, waarmee jullie het stokje overnemen van de Stroomvernelling?
“We hebben afgelopen jaren aardig wat projecten gerealiseerd die bewijzen dat dat lukt. Bij de Stroomversnelling hebben ze soms drie keer zoveel nodig. We wilden nooit rollebollend over straat met hun en hebben ons met Thuisbaas daarom altijd op een ander deel van de markt gericht. Maar de samenwerking met Parteon maakte zoveel los, dat het zonde zou zijn om daar niet mee verder te gaan.”

En hiermee kan het kabinet alsnog de CO2 doelen halen voor 2020?
Ze hebben nog een gat van 9 megaton CO2 waarvan ze zeggen dat ze dat niet halen, wat volgens ons onzin is. Veruit het gemakkelijkste is om de kolencentrales te sluiten. Maar dat willen ze niet. Dus dan moet je 40 kleinere maatregelen nemen. Als je nu opschaalt kun je voor eind volgend jaar 100.000 extra woningen energie-neutraal maken. Daarmee bespaar je zo’n 0,2 megaton CO2 uitstoot.”

Noem nog eens een paar van de in totaal veertig maatregelen waarmee dat haalbaar moet worden?
“Dit is een belangrijke maatregel uit ons pakket, want hij spreekt tot de verbeelding, omdat hij mensen direct raakt. De andere maatregelen zitten qua een besparing tussen de 0,2 en 1,5 Mton, met een paar uitschieters naar boven. Verdere invoering van elektrisch rijden is een voor de hand liggende en in sommige takken van industrie kunnen ook snel stappen worden gezet. Welke precies houden we nog even geheim. Ze zijn niet allemaal even meeslepend.  We kijken naar alles. Ook naar de individuele bollebozen die zich bij ons melden met ‘zwarte toverdozen’ hoewel die vaak nog meer ontwikkelingstijd nodig hebben. We laten het kabinet zien dat 25% reductie in 2020 wél kan en presenteren komende tijd in plukjes onze nieuwe maatregelen.”

 Birgitta Westgren, plaatsvervangend DG Klimaat en Energie ontvangt plan CO2-reductie woningcorporaties en Urgenda.

 

Reageer op dit artikel