nieuws

Renovatieplannen klooster Sittard van de baan door hoge bouwkosten: ‘Elke euro moet omgedraaid worden’

bouwbreed Premium 628

Het voormalig klooster in Sittard wordt tóch niet gerenoveerd tot een nieuw bestuurscentrum. De gemeente heeft de plannen in de ijskast gezet omdat het project fors duurder uitvalt dan begroot.

Renovatieplannen klooster Sittard van de baan door hoge bouwkosten: ‘Elke euro moet omgedraaid worden’

Bouwkosten die oplopen en een fusiestad in financiële problemen. Een lastige combinatie. Heb je dan ook nog eens ambitieuze, maar ook dure plannen om een monumentaal pand midden in het centrum om te vormen tot een nieuw bestuurscentrum, dan kom je helemaal niet meer uit.

1,2 miljoen duurder

Dat is de situatie in Sittard-Geleen. Jaren geleden werd een plan ontwikkeld om in het voormalig klooster midden in het centrum het college van B&W met ondersteunende diensten te huisvesten.  Inmiddels kost het project, door prijsstijgingen in de bouw, 1,2 miljoen euro meer dan in 2017 begroot was, blijkt uit berekeningen.

Daarbij kunnen ‘monumentale beperkingen’ van het gebouw ook nog eens voor zorgen voor extra kosten, zei wethouder Pieter Meekels al eerder tegen de gemeenteraad. Het college van B&W gaf in november al het advies om de plannen- nog voordat er überhaupt een aanbesteding in de markt is gezet- op te schorten. Afgelopen week heeft de raad besloten dit op te volgen.

Krap bij kas

Enerzijds zijn de plannen dus in de ijskast gezet door deze opgelopen bouwkosten, maar anderzijds omdat de financiële situatie in Sittard-Geleen precair is. “Elke euro moet omgedraaid worden. Dus zo’n duur project aanpakken zit er even niet in”, verklaart woordvoerder Joost Oude Hengel van de gemeente.

Dit terwijl de provincie Limburg ook al subsidie had toegezegd voor het plan in het centrum van Sittard. Maar ook dat is dus niet voldoende. Hoogstwaarschijnlijk gaat dit geld nu naar binnenstedelijke ontwikkeling. Het college is  hierover nog in overleg met de provincie.

Nieuw pand of andere vestiging?

Waar het nieuwe bestuurscentrum nu gevestigd wordt, is nog niet bekend. Er loopt een onderzoek naar de mogelijkheden. “Alle opties liggen nu nog open”, zegt Oude Hengel.

Het voormalige klooster in Sittard is in handen van Laudy Bouw en Ontwikkeling. Wat daarmee gaat gebeuren, is ook nog niet duidelijk.

Reageer op dit artikel