nieuws

Consument best duurzaam en website bouwbedrijf niet doorslaggevend

bouwbreed 799

Consument best duurzaam en website bouwbedrijf niet doorslaggevend

Hij was wel even verbaasd over zijn bijvangst. Drie op de vier Nederlanders is bereid om meer dan 10 procent voor zijn huis of verbouwing te betalen als het daarmee energiezuiniger wordt. Rob de Groot, directeur van Bouwgarant (keurmerk voor bouwbedrijven) over een onderzoek over bouwers en opdrachtgevers.

Ruim duizend Nederlanders ondervraagd over de bouw. Doen jullie dat vaker?
“Nee niet. We wilden eigenlijk onze naamsbekendheid meten. Daarnaast hebben we nog wat ‘bonusvragen’ gesteld, onder meer of consumenten wel willen betalen voor duurzaamheid. Dat blijkt het geval. Een grote meerderheid zelfs. Dat had ik niet verwacht. Sterker nog. Ze hebben tien procent meer over voor een ‘duurzame bouwklus’.

Duurzaam bouwen is heel actueel. Neem de BENG. Die mag echter niet te duur uitpakken vindt de minister. Onverstandig?
“Ons onderzoek is geen pleidooi voor nog duurzamer bouwen. Maar in de politiek wordt nog weleens het beeld geschetst dat de consument niet voor duurzaam wil betalen. Ons onderzoek laat het tegendeel zien.”

Nog meer opvallende conclusies?
“Jazeker. Zo blijkt dat mensen nauwelijks een aannemer selecteren of raadplegen via internet. De wijze van dertig jaar geleden, mond tot mond, is nog steeds actueel.”

Dus bouwers kunnen wel stoppen met hun website?
“Dat zou ik niet willen zeggen. Onze website trekt bijvoorbeeld jaarlijks 70.000 bezoekers. Voor een onderhoudsaannemer, of voor de renovatie van een kelder. Internet is niet meer weg te denken, al zoekt iemand eerst een bouwbedrijf bij hem of haar in de buurt.”

Speelt het imago van bouwbedrijven nog mee bij de keuze?
“Ze selecteren daar wel op. Wat echt doorslaggevend is dat bouwbedrijven betrouwbaar zijn en binnen budget blijven. Een beetje het ANWB-gevoel: dat als je pech hebt, ze je meteen komen helpen.”

Het zijn drukke tijden voor aannemers. Zijn er ook veel ontevreden consumenten?
“Dat hebben we niet onderzocht. Maar het mag duidelijk zijn dat de grootste uitdaging van dit moment het op tijd opleveren van woningen is. Daar ontvangen we ook wel telefoontjes over.”

Roodgloeiend?
“Niet meer dan tijdens de crisis.”

Nu we het toch over bouwkwaliteit hebben. De wet kwaliteitsborging voor het bouwen is nog altijd niet door de Eerste Kamer. Sterker nog. Het wetsvoorstel kan zomaar worden weggestemd. Volgt u het nog een beetje?
“Jawel. Al is dat langlopende dossier ook een beetje in mijn onderste la verdwenen. Zelf gaan we overigens geen kwaliteitsinstrument ontwikkelen of zoiets, we zijn een relatief klein club. Wel zijn we in gesprek met andere partijen om te bekijken of we iets kunnen koppelen.”

Bent u voor of tegen de wet?
“Ik zou het prima vinden als die wet er een keer gaat komen. We zitten al een aantal jaren in de wachtkamer, dat de bouwkwaliteit ook niet ten goede. Laat het nou maar een keer gebeuren dan.”

Terug naar uw onderzoek. Bedoeld om de naamsbekendheid van Bouwgarant te meten. Moet u de naam veranderen?
“Nee, haha. We hebben een sterk merk in handen. Het belangrijkste is nu dat we dat bewaken en behouden voor de 1400 bouwbedrijven die bij ons zijn aangesloten.”

Voor iedereen die het niet weet. Wat staat Bouwgarant voor?
“We zijn het enige echte keurmerk voor bouwbedrijven. We werken ook nog met aannemersdiploma’s.”

 

Reageer op dit artikel