nieuws

Opmerkelijk verzet leden Aannemersfederatie tegen Wet kwaliteitsborging bouwen

bouwbreed Premium 1166

Opmerkelijk verzet leden Aannemersfederatie tegen Wet kwaliteitsborging bouwen

Meerdere leden van de Aannemersfederatie zijn tegen de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Dat is opvallend, omdat de brancheorganisatie het wetsvoorstel tot de dag van vandaag verdedigt en bejubelt.

Dat blijkt uit een ingezonden brief die is ondertekend door meerdere directeuren van mkb-bedrijven. De mkb’ers maken zich zorgen over kosten en extra werkdruk.

Het verzet is opvallend, omdat de Aannemersfederatie (in tegenstelling tot Bouwend Nederland) de wet altijd heeft omarmd. Vooral de gespecialiseerde aannemers juichen het toe, omdat de wet vakmanschap zou belonen. Burgerlijke en Utiliteitsbouwers blijken daar nu toch anders over te denken.

De Eerste Kamer moet binnenkort over het wetsvoorstel stemmen. Anderhalf jaar geleden kwam het niet zo ver. Toen dreigde de senaat tegen te stemmen.

Minister Ollongren heeft met gemeenten afspraken gemaakt, om de wet er nu toch door te krijgen. Of dat gaat lukken is nog altijd de vraag.

Zware dobber

Tweede Kamerlid Erik Ronnes van het CDA noemde het dossier vorige week tijdens het Cobouw Café in Tilburg “een zware dobber”.

Bouwend Nederland is ook nog altijd niet enthousiast over de wet die de bouwkwaliteit moet verbeteren. Voorzitter Maxime Verhagen vindt dat de minister nog niet alle bezwaren van de Eerste Kamer heeft weggenomen.

Bouwjuristen en hoogleraren voorzien ook problemen in de praktijk met het huidige voorstel dat private kwaliteitsborging introduceert.

Voor de Eerste Kamer gaat stemmen, stellen zij schriftelijke vragen aan de minister. Daarna komt er mogelijk nog een debat in de Eerste Kamer.

Reageer op dit artikel