Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere 30 dagen 1 artikel lezen. Meer lezen? Maakt gratis een profiel aan.

nieuws

Onderzoek naar isolatiefonds huizen

bouwbreed Premium 491

Onderzoek naar isolatiefonds huizen

Mensen die hun huis willen isoleren kunnen daarvoor in de toekomst op twee manieren hulp van de overheid krijgen. Een subsidie, of een gunstige lening. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat de twee opties doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving, meldt het ANP.

Huiseigenaren zouden maximaal 25.000 euro kunnen lenen om hun huis duurzamer te maken, tegen 2 procent rente. Het gaat daarbij niet om een bedrag dat op hun rekening wordt gestort, maar dat in een pot wordt gestopt waaruit de aannemer kan putten. Voor de afbetaling zouden burgers twintig jaar de tijd krijgen.

De andere mogelijkheid die minister Kajsa Ollongren het PBL vraagt te bestuderen, is een subsidie van 10 procent op investeringen die mensen doen, tot een maximum van 2500 euro.

Het zogenoemde warmtefonds is een idee van de onderhandelaars van het Klimaatakkoord en moet worden gevuld met geld van de overheid en private partijen. De overheid stopt tot 2030 elk jaar 50 tot 80 miljoen euro in het fonds. ,,Met private middelen kan dit warmtefonds uitgroeien naar een omvang van 4,5 miljard euro”, aldus Ollongren.

De Tweede Kamer vergadert vanmiddag over de energiebesparing in de gebouwde omgeving. Kritiek is er op de norm voor bijna-energieneutrale woningen die minister Ollongren wil invoeren.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels