nieuws

‘Betrek bouwers bij aardbevingsdossier’

bouwbreed 662

‘Betrek bouwers bij aardbevingsdossier’

Of het nu de versterkingsoperatie betreft of het verkrijgen van nieuwbouwlocaties: in Groningen zit tussen droom en daad te vaak teveel ruimte, vinden aannemers. Terwijl het zoveel eenvoudiger kan. Het innovatieatelier, waar opdrachtgevers en bouwers al sparrend komen tot vernieuwende oplossingen, levert het bewijs.

Werken in de bouw is vaak slopend en ook verslavend. Jan Emmo Hut weet daar alles van. Als directeur van het Centrum Veilig Wonen (CVW), het middelpunt van de Groningse aardbevingsproblematiek, stond hij vier jaar lang enigszins langs de zijlijn.

Maar dat was vroeger. Sinds 10 maanden is Hut directeur en eigenaar van Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam, een voormalig familiebedrijf met 85 medewerkers en een omzet van ruim 20 miljoen euro. En dat bevalt hem uitstekend.

‘Gronings bouwbedrijf valt om’

Dat Groningse bouwbedrijven last hebben van de onzekerheid die er heerst in het aardbevingsdossier bleek vorige week nog toen Roorda & Veldman plots failliet ging. Lees hier het hele verhaal.

“Ik ben een echte bouwvakker. Zodra de uitvoering van een project begint, gaat mijn bloed sneller stromen.”

De uitvoering: bij de versterkingsoperatie waarin het CVW een belangrijke rol was toebedeeld, wilde het er maar niet van komen. Tot grote frustratie van bewoners en aannemers, van wie er veel zwaar hadden ingezet op dit dossier.

Onder hen Kooi. Het bedrijf is een van de drie deelnemers aan een proef van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen, het bureau waar bewoners en ondernemers schade kunnen melden.

Ook heeft Kooi inmiddels een aantal woningen en andere projecten gerealiseerd die voldoen aan de nieuwe aardbevingsbestendigere bouwrichtlijnen.

 

Maar het grote werk laat op zich wachten. Dus richt Hut zich op andere opdrachten. “Duidelijkheid is er nog steeds niet. En als dat maar lang genoeg duurt zorg je voor zekerheid in de vorm van werken die wel scope en een einddatum hebben. Je laat je mensen niet op de bank zitten.”

Hoe het dan wel moet? “Dat is niet eenvoudig; als dat wel zo was geweest, waren we al lang aan de gang.”

Jan Emmo Hut: “Je laat mensen op de bank zitten.” Foto: Jos Schuurman

Bemoeienis

Een ding is zeker, weet Hut: de bemoeienis van de overheid heeft de zaak geen goed gedaan. Zijn advies: laat meer aan de markt over. Er zijn inmiddels zo’n 3000 aangemelde woningen geïnspecteerd, nog 8000 te gaan. Daar kunnen aannemers prima aan meehelpen, vindt hij.

“Het geld is er, we moeten gewoon beginnen. Zet mij aan het werk: ik red mij er prima mee.”

Waarmee hij niet wil zeggen dat Kooi om werk zit te springen. Integendeel. Het bouwbedrijf heeft voldoende opdrachten. Vooral voor de bewoners is het frustrerend, vindt hij. Door bouwers meer bij de versterkingsoperatie te betrekken, kan daar sneller wat aan worden gedaan.

Ook voor wat betreft het creëren van nieuw bouwlocaties valt er in de provincie volgens Hut nog best het nodige te winnen. Bijvoorbeeld door ‘met de provincie, gemeenten, beleggers, corporaties en bouwers samen met de voeten op tafel te kijken: wat zouden we nu met zijn allen willen’.

Bouwers laten aanbesteding Ten Boer links liggen

Het aanbesteden van sloop-nieuwbouwwoningen is ook nog geen succes, bleek deze week. Lees hier dat verhaal. 

Zonder rekening te houden met alle regels, uitgangspunten en bestemmingsplannen.

“Vervolgens kijk je naar oplossingen. Je zult zien dat het een stuk sneller kan.”

Brouns

Aannemers meer betrekken bij de verstevigingsoperatie: daar is gedeputeerde Patrick Brouns helemaal voor.

Maar Brouns, samen met zijn collega Fleur Gräper binnen het provinciebestuur onder meer verantwoordelijk voor het Nationaal Programma Groningen, gaat daarbij niet zo ver als Hut. Wat hem betreft gaan bouwers meedenken over concrete oplossingen.

“Betrek die bedrijven erbij, daar zit veel kennis, ze hebben er belang bij. Als ze een huis binnen een week kunnen versterken, doen ze dat niet in drie weken.”

Maar aannemers ook laten inventariseren wàt er moet gebeuren: dat gaat Brouns net een stap te ver. “Dat lijkt me niet zo verstandig, dat is toch een beetje de kat op het spek binden.”

Brouns is het met Hut eens: de operatie verloopt te traag, daar moet iets aan gebeuren. Aan plannen om de boel vlot trekken geen gebrek. Minister Wiebes kondigde bijvoorbeeld onlangs aan dat hij crisisteams wil gaan inzetten. Op zich een interessante gedachte, vindt de gedeputeerde.

Houd het simpel

“Maar”, relativeert hij, “we moeten het allemaal niet te moeilijk maken. Houd het simpel. Moet een huis versterkt worden, dan zet je daar een aannemer op. De overheid houdt zelf de regie.” Dat laatste is van groot belang, vindt Brouns.

Patrick Brouns: “Je moet de kat niet op het spek binden.”

“Er spelen rond zo’n woning vaak meer zaken. De aanleg van glasvezelkabel, aanpassingen in de infrastructuur. Het is handig om die dan gelijk mee te nemen.”

Goede samenwerking tussen de overheid en aannemers leidt tot kruisbestuiving, weet de provinciebestuurder. Het innovatieatelier is daar volgens hem een mooi voorbeeld van.

Energieneutrale rotonde

In het innovatieatelier bedenken en ontwikkelen opdrachtgevers en opdrachtnemers zoals de provincie samen vernieuwende projecten op het gebied van infrastructuur. Dat heeft inmiddels geleid tot een aantal concrete novums, zoals een duurzame fietsers- en voetgangersbrug en energieneutrale rotondes.

Wat Brouns betreft blijft het daar niet bij. Binnen de denktank wordt druk gewerkt aan plannen voor meer waterstoftoepassingen als alternatief voor gas en olie. Waterstof als brandstof voor auto’s bijvoorbeeld.

“We zijn bezig met een netwerk van vijftig tankstations door de hele provincie – momenteel kunnen auto’s die op waterstof rijden in heel Nederland slechts tanken op twee plekken, waarvan een in Delfzijl, red. We kijken of we daar het gasnet voor kunnen gebruiken. Als dat lukt kunnen we dit ook uitrollen in de rest van het land. Zo kan waterstof ons helpen met het opbouwen van een nieuwe economie. Daar profiteren (infra)bouwers ook weer van.”


Praat mee over dit onderwerp op 7 maart tijdens het Cobouw Café in Groningen 

Ontvangst 16.30 uur
Café: 17.00 – 19.00 uur
Locatie: Bax Brouwerij, Friesestraatweg 201/2a, 9743 AC Groningen

Cobouwjournalisten Thomas van Belzen en Joost Zwaga én onze sidekick Maxime Verhagen gaan in gesprek met:

  • Patrick Brouns (CDA), gedeputeerde Provincie Groningen
  • Fleur Gräper-van Koolwijk (D66) gedeputeerde Provincie Groningen
  • Gerard Hoiting, algemeen directeur Roelofsgroep
  • Jan Emmo Hut, directeur Bouwbedrijf Kooi Appingedam

Onderwerpen

•    Het bevingendossier met alle perikelen
•    Infrastructuur samenwerking en innovatie (innovatieatelier)
•    De woondeal – 20.000 woningen Groningen

Aanmelden kan hier

Dit Cobouw Café wordt georganiseerd in samenwerking met Bouwend Nederland. 

Marten Kreeft en Henry van der Most zijn als nieuw lid toegetreden tot het algemeen bestuur van Bouwend Nederland.

Er is live muziek van de band Hard2Get
(bekend van The Voice of Holland) 

Reageer op dit artikel