nieuws

Nieuw expertisecentrum voor technieksector van start

bouwbreed 363

Nieuw expertisecentrum voor technieksector van start

Techniek Nederland, Opleidingsfonds OTIB en vier hogescholen hebben vandaag het startschot gegeven voor een nieuw expertisecentrum in Utrecht. Een cruciale stap, stelt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland.

“We hebben meer hbo’ers nodig om de innovatiekracht van de branche te versterken”, legt hij uit. “De technische sector is de komende jaren onmisbaar voor het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd, zoals de energietransitie. Daarvoor zijn meer mensen nodig met kennis van onder ander digitalisering, cybersecurity, integraal ontwerpen, multidisciplinair samenwerken en duurzame energietechnieken.”

Meer instroom in techniekstudies

Het is de bedoeling dat het Center of Expertise Hub, zoals het centrum heet, gaat zorgen voor meer instroom in techniekgerelateerde studies, het vormgeven van aantrekkelijke leerarrangementen en studiebanen en het creëren van een digitaal platform voor kennisuitwisseling tussen hogescholen, bedrijfsleven en studenten.

Daarnaast gaan de initiatiefnemers praktijkgericht onderzoek in gebouwtechnologie stimuleren. Ook willen ze de relatie tussen het hbo en de vraag vanuit het bedrijfsleven versterken.

Deelname meerdere hogescholen

Het is het eerste expertisecentrum waaraan meerdere hogescholen deelnemen. Behalve de Hogeschool Utrecht hebben ook Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Hanzehogeschool en Hogeschool Saxion vandaag hun handtekening onder de samenwerking gezet. Ook twee Lectorenplatforms, Urban Energy en Energievoorziening in Evenwicht, doen mee.

Reageer op dit artikel