nieuws

Nederlandse Bouwprijzen 2019 gewonnen door Biosintrum, SUPERLOCAL, Hoogwatergeul Veessen en Saartje van der Made

bouwbreed Premium 465

Nederlandse Bouwprijzen 2019 gewonnen door Biosintrum, SUPERLOCAL, Hoogwatergeul Veessen en Saartje van der Made

Gisteravond werden in de periferie van de Bouwbeurs de Nederlandse Bouwprijzen uitgereikt. In vier categorieën werden prijzen verdeeld met een sterk circulair karakter.

Het Biosintrum werd de winnaar van De Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie gebouwen. Het gebouw in Friesland gaat pas over twee weken open en is een kenniscentrum voor biobased bouwen. Paul de Ruiter Architects ontwierp het gebouw. “Het is een project waarbij we tot het randje zijn gegaan van wat bouwkundig kan”, zegt Paul de Ruiter. Er zijn materialen gebruikt die niet eerder in gebouwen zijn toegepast. En veelal op biologisch materiaal gebaseerd.

Het Biosintrum

Het project staat in de Gemeente Ooststellingwerf dat opdracht gaf tot het ontwerp van het uitzonderlijk duurzame gebouw als het hart van het Ecomunitypark. Het Biosintrum is energieneutraal, en bestaat voor zo’n 80% uit biobased materiaal en moet een inspiratiebron vormen voor studenten en professionals.

Juryvoorzitter Louise Vet: ‘Als je gaat bouwen moet je meer biodiversiteit achterlaten dan toen je begon’

“Het is een voorbeeldproject van een integrale aanpak van bio-based materialen en circulair bouwen”, aldus de jury. Daarnaast vond de jury het betrekken van de doelgroep bij het ontwerp en de bouw van het gebouw best spannend.

Circl van ABN Amro en The Green House van Ballast Nedam grepen naast de hoofdprijs.

In de categorie bouwmaterialen & -systemen is SUPERLOCAL-Super Circulair Estate door HEEMwonen de winnaar. Hier ging het om het afbreken en hergebruiken van vier al zeven jaar leegstaande hoogbouwflats in Kerkrade voor de bouw van circa 130 sociale huurwoningen. In 2018 is een Expogebouw opgeleverd, een bouwkundig experiment om te onderzoeken of woningen gemaakt kunnen worden van de materialen en bouwstoffen die vrijkomen bij de sloop van een flat. Het Expogebouw bevat de belangrijkste elementen van een reguliere woning, waardoor het als test fungeert voor het hergebruiken van sloopmaterialen bij de realisatie van nieuwe woningen.

Het Expogebouw van SUPERLOCAL Kerkrade

De jury prijst het experiment en de manier waarop is nagedacht over groenvoorziening en de waterberging. Ook de sociale aspecten, de innovatieve samenwerking, de gedeelde verantwoordelijkheden en de klankbordgroep vond de jury bijzonder. Het project is van Dusseldorp Infra Sloop en Milieutechniek.

Leer meer over circulariteit

Leer meer over circulariteit

Michel Baars (New Horizon Urban Mining) met zijn circulaire beton project was de andere genomineerde in deze categorie.

In de categorie Civiele Kunstwerken ging de prijs naar de Hoogwatergeul Veessen in Wapenveld door ZUS. Het kunstwerk zorgt er voor dat het waterpeil in de IJssel met bijna een meter kan zakken als dat nodig is.

De biocomposiet fietsbrug in Ritsumasyl in Friesland was de andere genomineerde in de categorie Civiele Kunstwerken.

De Hoogwatergeul Veessen Wapenveld

En de award voor Talent met Toekomst ging naar Saartje van der Made, die bij Benthem Crouwel Architects werkt. Ze kreeg de prijs voor haar werk aan de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Ze zorgde er voor dat de stations qua uitstraling en inrichting met elkaar verbonden werden. In deze categorie grepen Max Rink en Niels Tilanus, die het regiokantoor voor Natuurmonumenten ontwierpen met gebruik van het nieuwe glasschuimbeton naast de prijs. De derde genomineerde was Martijn van Gameren van Paul de Ruiter Architects. Hij was de projectleider bij de bouw van het Biosintrum.

Louise Vet: ‘Bedrijventerreinen staan vol blokkendozen waar niets meer leeft’.

De prijsuitreiking had gisteren een sterk groen, duurzaam, circulair karakter, en dat kwam waarschijnlijk ook sterk door de nieuwe juryvoorzitter. Louise Vet liet weten: “We moeten ons realiseren dat we te gast zijn op deze wereld. En dat het voor iedereen beter is om daar rekening mee te houden. Als je gaat bouwen moet je meer biodiversiteit achterlaten dan toen je begon. In plaats van een standaard lelijk hek, dat je moet bouwen uit verzekeringsoogpunt, kun je ook iets maken dat groen is en ruimte biedt aan andere organismen om daar te leven. Bedrijventerreinen staan vol blokkendozen waar niets meer leeft. Ik ben blij dat er nu iets meer aandacht komt voor een meer integrale wijze van bouwen. Bouwen is meer dan een gebouw neerzetten.”

Reageer op dit artikel