nieuws

Minister verdedigt bekritiseerde BENG-eis: ‘het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn’

bouwbreed Premium 973

Minister verdedigt bekritiseerde BENG-eis: ‘het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn’

De minister is bang dat strengere eisen voor bijna-energieneutrale woningen slecht uitpakken voor de bouwproductie. Een deel van de Tweede Kamer dringt daar op aan, maar minister Ollongren voelt daar weinig voor, bleek vanmiddag tijdens een debat over de zogeheten BENG.

Te theoretisch, een stap terug, zelfs minder dan de huidige energieprestatie-eisen voor nieuwe woningen. De kritiek op de norm voor bijna-energieneutrale woningen die volgend jaar ingaat, heeft ook de Tweede Kamer bereikt. Met koplopers in de bouw vindt een deel van de Kamer dat de norm moet aangepast.

Minister Ollongren loopt daar niet warm voor. Ze benadrukte tijdens een Kamerdebat in Den Haag dat BENG wel degelijk beter is voor het klimaat dan de huidige epc van 0,4. “BENG komt uit tussen een epc van 0,4 en 0,1.”

BENG strenger maken, pakt ook nadelig uit voor de bouwproductie, zei de minister. “Er moet wel gebouwd kunnen worden. Als we eisen stellen die tot stagnatie leiden, zijn we niet op de goede weg.”

Ollongren baseert zich onder meer op een rapport van DGMR. Koplopers in de bouw plaatsen grote vraagtekens bij die studie. De minister lijkt niet gevoelig voor die kritiek. Dat het maken van die norm een lastige puzzel is, gaf ze wel toe.

Balanceren tussen bouwen en duurzaamheid

“Het is zoeken naar de goede balans, dat is best moeilijk. Het gaat deels ook over de techniek en wat in de praktijk kan werken. Maar we zitten in een transitie. Voor nieuwbouw hebben we al geen aardgasaansluiting meer. Het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn.”

Henri Bontenbal van netwerkbeheerder Stedin (een van de partijen die aandringt op een strengere norm) concludeert dat Ollongren tempo belangrijker vindt dan kwaliteit.

“Deze minister van D66-huize vindt bouwproductie blijkbaar belangrijker dan de energiezuinigheid van deze nieuwe woningen. De BENG-norm is een stap terug en past niet bij de ambitie van het Klimaatakkoord.”


Het debat duurt tot ongeveer 15:00 vandaag. Journalist Thomas van Belzen verslaat het debat rechtstreeks op twitter. #bangbengdebat

Reageer op dit artikel