nieuws

Maaiveld | Kaat Mossel is rigoureus van het gas af

bouwbreed Premium 1600

Maaiveld | Kaat Mossel is rigoureus van het gas af

De bekende Rotterdamse brasserie Kaat Mossel verbouwde de keuken en kookt nu op inductie. Best even wennen, maar na een week is eigenaar en chef-kok Ron Hirt om. Hij is er van overtuigd dat de 18e eeuwse mossel-keurvrouw waar zijn restaurant naar is vernoemd, ook enthousiast zou zijn.

Wat zijn dit nou voor moderne fratsen?
“ We moeten toch allemaal van het gas af.”

Maar toprestaurants toch niet?
“Het is beslist wennen na 26 jaar koken met gas, maar het werkt wel goed hoor.”

Ik wil mijn mosselen gewoon in een pannetje met  kookvocht.
“Zo krijg je ze ook, alleen nu nog sneller. Op gas had ik drie minuten nodig om een pannetje mosselen gaar te krijgen, nu nog maar een minuut.”

En de smaak?
“Volgens mij is die alleen maar beter. De mosselen gaan zo snel open, dat je als kok niet even het gas laag kunt draaien om even weg kunt lopen bij het fornuis. Je krijgt ze sneller en verser op tafel dan ooit.”

Serveren jullie ook nog iets anders dan mosselen?
“Scholletjes, zeetong, maar ook vleesgerechten. Gebakken op een gietijzeren inductieplaat. Die hoef je bijna niet in te vetten.”

Dus geen vette walm meer boven de fornuizen.
“Vroeger moesten we maandelijks het vet boven de bakplaat en de frituur uit de afzuigkanalen leegscheppen. Nu nemen we het met een doekje af. Veel beter voor iedereen.” 

Wat zou Kaat Mossel hiervan gevonden hebben?
“Ze zou wel even raar opgekeken hebben denk ik. “

Want Kaat kookte in de 18eeeuw haar mosselen natuurlijk gewoon op gas.
“Op houts- en steenkool denk ik.”

Kun je nagaan
“Het was een beroemde mossel-keurvrouw. Haar op d’r tanden en een echte Rotterdamse mopperkont, maar ze sloot haar ogen niet voor de vooruitgang.”

Levert het  los van de milieuwinst de restaurant-eigenaar ook nog wat op.
“In de keuken die Qbtec bij ons plaatste is de routing veel slimmer. Niemand doet een stap te veel. Daardoor kan ik met een kok minder toe. Er werken er nu zeven in plaats van acht.”

En de energierekening?
“Ik heb nu een veel zwaardere elektriciteitsaansluiting. Het stroomverbruik is natuurlijk flink toegenomen. Maar de prijs van gas stijgt komende jaren snel, dus ik denk zeker voordeliger uit te zijn.”

Liggen er nu zonnepanelen op jullie dak?
“Dit was een forse investering,  dus het geld was even op. Maar ik sluit het in de nabije toekomst niet uit.”

Kaat draait zich om in haar graf
“Vergis je niet in Kaat hoor. Onder dat viswijf dat heel wat jaren in de cel sleet vanwege haar patriottisme, ging een vooruitgangsgezinde vrouw schuil. Op zijn Rotterdams: Niet lullen maar poetsen.”

U hoeft helemaal niet meer te poetsen
“Dat is ook een groot voordeel van zo’n gasloze keuken. Het is bijna vetvrij.”

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel