nieuws

Aannemer Verhoef aangeslagen na instorting met heistelling: ‘Ik vermoed een technische fout’

bouwbreed Premium 6398

Aannemer Verhoef aangeslagen na instorting met heistelling: ‘Ik vermoed een technische fout’

In Vlaardingen is een deel van een heistelling op een woning gevallen. De oorzaak is nog onbekend, maar het aannemersbedrijf vermoedt dat het om een technische fout gaat.

De machinist kwam met de schrik vrij en stapte ongedeerd uit de heistelling.

De heistelling is van Verhoef Funderingstechnieken. Medewerker Daniel de Wit van het bedrijf is aangeslagen.

“Of we geschrokken zijn? Ja. Of dit vaker gebeurd met onze machines? Nee, eigenlijk niet. Maar verder wil ik het hier liever even bij laten. Ik wil er voor mijn personeel zijn, iedereen leeft met elkaar mee.”

Even later belt hij terug.

“We weten nog niet wat er is gebeurd, dat zijn we nog aan het onderzoeken. Vermoedelijk is het een technisch mankement, maar dat is ook apart want onlangs hebben we alles nog gecontroleerd.”

Niet de hele kraan is omgevallen, benadrukt de medewerker van Verhoef. “Alleen de makelaar van de kraan.”

Het ongeval vond volgens De Wit plaats tijdens het verplaatsen van de heistelling (Sumitomo Hitachi). “Tijdens het schotten of iets dergelijks. Instabiele ondergrond? Nee hoor, wij stonden netjes op de dreglineschotten zoals dat hoort.”

Met de machinist gaat het volgens De Wit goed. Hij stoort zich aan allerlei berichten op internet.

“Allemaal mensen beweren dat de machinist geen papieren had of iets dergelijks, maar dat is helemaal niet waar. De machinist voorkwam juist erger. Niet de hele kraan is immers omgevallen. Ja hij heeft zijn papieren en zit ongeveer 25 jaar in het vak.”

Niet de eerste keer

Lokale media melden dat het ongeval plaatsvond op bouwproject Holy. Een woordvoerder van Boele & Van Eesteren benadrukt dat het niet op een project van hen is. “Wij zijn vandaag drie straten verderop begonnen met Holy Residence”, aldus de woordvoerder van Boele & Van Eesteren.

Omgevingsveiligheid is sinds de dood van een voorbijgangster in Den Haag bij het VROM-gebouw en het kraanongeval in Alphen aan den Rijn een belangrijk speerpunt van minister Ollongren.

Ze kondigde al maatregelen aan om de veiligheid van omwonenden te garanderen, (zoals de introductie van een veiligheidsregisseur en grotere afstanden tussen gebouwen en hijskranen), maar voor de bewoners van een woning in Vlaardingen komen die te laat.

Weliswaar waren zij niet thuis toen de kraan op hun woning belandde, de schade is op foto’s goed zichtbaar.

Eind vorig jaar meldde Cobouw dat het aantal hijsongevallen in een jaar tijd is verdubbeld.

Reageer op dit artikel