nieuws

Heijmans doet goede zaken in 2018: ook utiliteitsbouw groeit weer mee

bouwbreed 2546

Heijmans doet goede zaken in 2018: ook utiliteitsbouw groeit weer mee

Heijmans heeft het afgelopen jaar de omzet zien groeien met 13 procent naar bijna 1,6 miljard euro. Onder de streep resteerde een winst van 20 miljoen euro. Voor het eerst in jaren droegen alle bedrijfsonderdelen bij aan de positieve resultaten.

Dit meldt het bouwbedrijf in een handelsbericht. Heijmans boekte een forse winstverbetering in haar vastgoed- en woningbouwactiviteiten. Vooral de grote vraag naar woningen (Heijmans verkocht afgelopen jaar 2237 huizen) zorgde daarvoor.

In de woningbouwtak boekte Heijmans een omzet bedroeg 440 miljoen euro, in 2017 was dit een stuk minder: 297 miljoen euro. Ook de orderportefeuille steeg. Zo verwierf Heijmans nieuwe opdrachten zoals de realisatie van 121 sociale huurappartementen voor Mitros in Leidsche Rijn.

De vastgoedtak deed het ook keurig: de omzet steeg van 391 miljoen euro in 2017 naar 503 miljoen euro in 2018. De gezamenlijke omzet van het bedrijfsonderdeel woningbouw, utilitaire woningbouw, utilitaire projecten en services steeg naar 726 miljoen euro (2017: 537 miljoen euro).

Utiliteitsbouw weer positief

De grootste omslag in deze bedrijfstak was zichtbaar bij de utilitaire projecten, die inmiddels ook een positieve bijdrage leveren aan het resultaat. In 2017 was deze tak nog verliesgevend. De omzet bedroeg 286 miljoen, het resultaat 5 miljoen euro (in 2017 was dit nog 6 miljoen euro negatief) en de orderportefeuille bedraagt eind 2018 694 miljoen euro.

Diverse nieuwe opdrachten (inclusief langjarig onderhoud) zijn het afgelopen jaar binnengehaald, waaronder de herinrichting van het belastingkantoor aan Laan op Zuid in Rotterdam en de vernieuwing en uitbreiding van installaties bij Paleis Het Loo.

CEO Ton Hillen over deze verbetering: “Bij onze utilitaire activiteiten kunnen we concluderen dat de ingezette koerswijziging haar vruchten begint af te werpen. Het selectieve aannamebeleid, in combinatie met een aantrekkende markt, leidt tot groei bij een beheersbaar risicoprofiel.”

Infra lichte daling

In de infratak daalde de omzet wel licht naar 654 miljoen euro (2017: 680 miljoen euro). Dit werd in belangrijke mate beïnvloed door de beëindiging van het Wintrack II contract door TenneT, is de verklaring van Heijmans.

In het derde kwartaal heeft het bouwbedrijf ook 10 miljoen euro afgeboekt voor nog niet betaalde facturen en kosten, alsmede de afwikkeling van reeds aangegane verplichtingen. Mede door de contractbeëindiging liep de orderportefeuille van infra terug naar 766 miljoen euro.

Totale orderboek stijgt

Het totale orderboek van het bouwbedrijf stond aan het eind van vorig jaar op iets meer dan 2 miljard dollar, terwijl dit eind 2017 nog op 1,9 miljard euro stond. Onder meer het bouwproject voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de verbreding van de A1 Apeldoorn Azelo droegen daar aan bij. Een grote opdracht van Schiphol zit nog niet in de orderportefeuille.

Probleemprojecten, zoals De Westfrisiaweg en de Wilhelminasluis in Zaandam, heeft Heijmans afgelopen jaar zo goed als afgewikkeld. Het project N23 Westfrisiaweg werd opengesteld voor het verkeer en daarmee afgerond. Met de provincie Noord-Holland bereikte Heijmans een overeenstemming om de sluis het af te bouwen.

Alleen de Zuidasdok zorgt voor problemen. Bij dit project duurt de herijking, de periode tussen het gunnen van het project aan de aannemer en het begin van de bouw, een stuk langer dan verwacht. Het consortium ZuidPlus (Fluor-HOCHTIEF-Heijmans), waarin Heijmans een aandeel heeft van 15 procent, voert ‘constructief overleg’ hierover met de opdrachtgever om te komen tot een herijkingsvaststelling.

Last van bouwkosten en tekort locaties

Heijmans boekte in 2018 dus goede resultaten in de meeste bedrijfsonderdelen, maar had het afgelopen jaar wel last van de gestegen bouwkosten en het tekort aan bouwlocaties, vooral in de woningbouw. Dit leidde ertoe dat het aanbod in de woningmarkt achterblijft bij de enorme vraag en dat betaalbaarheid van woningen verder onder druk komt te staan.

Om in de toekomst aan de grote woningbehoefte te kunnen blijven voldoen, is er landelijke regie nodig en daarbij moeten nieuwe ontwikkellocaties binnen- en buitenstedelijk worden aangewezen, vindt Hillen.

Voorspellingen 2019

Voor dit jaar voorziet de bouwer een vergelijkbare omzet als in 2018. Een daling van de opbrengsten bij infra vanwege een selectief aannamebeleid zal daarbij worden gecompenseerd door de andere activiteiten. Uitgaande van ongewijzigde marktomstandigheden zullen de algehele resultaten verbeteren, aldus Heijmans.

“Voor een gezonde infrasector met succesvolle projecten is een evenwichtigere verdeling van de risico’s tussen opdrachtgever en opdrachtnemer nodig, waarover we op diverse fronten in gesprek zijn”, aldus Hillen.

Reageer op dit artikel