nieuws

De strijd om het hoogste houten gebouw ter wereld woedt na op de Bouwbeurs

bouwbreed Premium 1954

De strijd om het hoogste houten gebouw ter wereld woedt na op de Bouwbeurs

Dertig centimeter dikke wanden van kruislaags verlijmd hout. Die vormen straks samen met hybride hout/betonnen vloeren de hoofddraagconstructie van de Amsterdamse woontoren Haut. Een glimp van die opmerkelijke constructie is deze dagen op te vangen op de Bouwbeurs.

Ruim 70 meter hoog gaat ie worden, de luxe woontoren aan de Amstel in de hoofdstad. Dat is precies zo hoog dat een woongebouw volgens het  bouwbesluit met één liftschacht en één trappenhuis toe kan. Vanaf 70 meter moeten, trap en liften dubbel zijn uitgevoerd om voldoende vluchtmogelijkheden te geven bij calamiteiten als brand en  dan gaat er meteen heel veel netto vloer oppervlak verloren. De uitdaging voor ontwikkelaar Lingotto, constructeur Arup en architect Team V was zo al groot genoeg. Want op de betonnen stabiliteitskern na is de complete constructie opgetrokken in hout.

Leuk voor de statistieken

Officieel wordt de toren overigens 73 meter hoog. Maar de drie meter boven de 70 meter grens komen voor rekening van installatieruimten op het dak. Die tellen niet mee voor het bouwbesluit maar leveren net iets meer officiële bouwhoogte op. Altijd leuk voor de statistieken.

Het is helaas niet genoeg voor het officiële wereldrecord voor hoogbouw in hout, meldt Arthur Walch van de Oostenrijkse houtproducent Binderholz. Hij is deze dagen op de Bouwbeurs in Utrecht te vinden, op de stand van de Nederlandse leverancier. “Toen de eerste plannen voor Haut naar buiten kwamen was het de hoogste houten woontoren ter wereld en het plan trok meteen veel aandacht. Maar de procedures in Nederland duren lang, dus toen alles rond was, was er al een project gelanceerd in Wenen, dat zeven meter hoger wordt en drie lagen extra telt. De bouw van de woontoren Hoho is bovendien al een eind gevorderd en de voorsprong lijkt niet meer in te halen.”

Geen primeur dus die daar aan de Amstel, maar evengoed een bijzonder project. Circulair, biobased en met een enorme Breeam score. En dat venten Binderholz en importeur Ekoflin maar al te graag uit. In hun stand staat een massief stuk hout dat zomaar zou kunnen doorgaan voor een hakblok van een slager. Maar het blijkt een plakje van de toekomstige wand van Haut (een woordspeling op het franse woord voor hoog en het belangrijkste bouwmateriaal in het project). Het blok bestaat uit 30 centimeter dik kruislings verlijmd naaldhout. Dat worden de dragende wanden die een belangrijke schakel vormen in de krachtsafdracht van Haut. Ze zullen veelal als gewhitewashed op het werk worden afgeleverd en in het zicht worden gemonteerd. Hoewel sommige ook achter een aftimmering van een gipswand verdwijnen. Bijvoorbeeld om plek te bieden aan leidingkokers, om brandscheiding te realiseren of omdat een overdaad aan hout uit architectonisch opzicht ook weer niet zo fraai is. “Anders wordt het wel een visuele overkill”,  vreest Hugo Immink van importeur EkoFlin. “De vloeren worden immers ook uitgevoerd in hout dat aan de onderkant in het zicht blijft.”

Bovenop de CLT vloerplaten komt 9 centimeter beton

De vloerafwerking aan de bovenkant is aan de kopers van de luxe appartementen (prijzen vanaf 8 ton voor 90 vierkante meter). In elk geval komt er eerst een laag beton bovenop de massief houten platen. Binderholz levert ze met gefreesde sleuven aan bij de Duitse houtbouwer Brünninghof. Die brengt er flinke schroeven in aan die als deuvels gaan werken, plaats bescheiden wapeningsnetjes en stort er dan 9 centimemter beton op. Zo ontstaan een stijf hybride vloerelement waarmee flinke overspanningen zijn te maken. Aan de rand waar het element opligt op de wand van de verdieping eronder, loopt het beton door over de hele vloerdikte. Door die betonnen neus kan er volgens Immink makkelijker worden doorgestapeld tot aan de 21ste verdieping, zonder gevaar van vervormingen. Brünninghof werkt met een heel droge mortel waardoor er nauwelijks water in het kruislaags verlijmd hout trekt, waardoor dat kan gaan werken.

De strijd om het hoogste gebouw is definitief verloren

In totaal wordt er in Haut ruim 2500 kuub kruislaags verlijmd naaldhout verwerkt.  Na de zomer gaat Binderholz de eerste elementen leveren aan de Brünninghof, dat in de eigen fabriek in Duitsland de hybride elementen prefabriceert. In het laatste kwartaal van dit jaar rijdt de Duitse houtbouwer ze naar Nederland en verzorgt de montage voor hoofdaannemer JP van Eesteren. En dan zal het ook snel gaan verwacht Walch van Binderholz. “Zeven maanden later moet de vloer van de 21ste verdieping op zijn plek zitten. Daarna moeten uiteraard gevel er nog tegenaan, installaties aangebracht en de verdere afbouw plaatsvinden. Medio 2021 kan het gebouw dan open. Maar dan tooit Hoho zich al lang met de geuzennaam van hoogste houten gebouw ter wereld. Die strijd is definitief verloren. Met opgeheven hoofd natuurlijk. Want het is een heel gaaf project.”

 

Reageer op dit artikel