nieuws

Aanbesteding bevingsbestendige woningen piept en kraakt: een bouwer trekt zich terug, andere twijfelt

bouwbreed Premium 1347

Aanbesteding bevingsbestendige woningen piept en kraakt: een bouwer trekt zich terug, andere twijfelt

De aanbesteding van dertig aardbevingsbestendige woningen in Ten Boer loopt vertraging op. Een van de drie gegadigden ziet ervan af, de andere twijfelt. Mogelijk komen er aantrekkelijkere voorwaarden, schrijft minister Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Op een megadeal met bouwbedrijven zit hij niet te wachten.

Sloop nieuwbouw. Dertig woningen aan de Fazanthof in Ten Boer. Een mooi project voor bouwbedrijven in de regio zou je zeggen. Niets is minder waar.

Een van de drie bouwbedrijven die in aanmerking komen voor de opdracht haakt af: halverwege de ‘wedstrijd’, na ontvangst van de stukken liet Plegt-Vos weten dat het de offerte-uitvraag te uitgebreid vindt. Bovendien heeft de bouwer genoeg werk en bleek de beoogde samenwerkingspartner niet beschikbaar.

Het is een domper voor de bewoners die al zo lang op een nieuwe start zitten te wachten. Hoewel niemand iets te verwijten valt, aldus de minister, hoopt Wiebes dat de opgelopen vertraging meevalt. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) zoeken met de bewoners naar een oplossing.

Mogelijk worden de voorwaarden aantrekkelijker, schrijft Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. “Op dit moment werken NCG en CVW aan een oplossing waarbij vertraging geminimaliseerd wordt en een balans wordt gevonden tussen de wensen van bewoners en de bezwaren vanuit de markt.”

Megadeal met bouwers

In de brief gaat Wiebes ook in op een door GroenLinks voorgestelde ‘aannemersvariant’, waarin vooraf een omvangrijke deal wordt gesloten met meerdere aannemers. Dat zou de versterkingsopgave ten goede komen, en bewoners zekerheid kunnen bieden. Wiebes ziet een dergelijke deal niet zitten.

“Vooraf contracteren van aannemers lijkt niet goed te passen bij de adaptieve aanpak die wij voorstaan. In de uitvoering moeten slimme combinaties worden gezocht tussen het type versterking, lokaal maatwerk en de aannemer die het kan uitvoeren.”

Wiebes vindt kortweg dat bewoners zelf een aannemer moeten kunnen kiezen. “Daarom kan het vooraf contracteren van aannemers schuren met het uitgangspunt dat de bewoner centraal staat in de versterkingsaanpak, omdat het gevraagde lokale maatwerk niet altijd zal passen met deze partijen. Een omvangrijke aanbesteding kan daarnaast de kansen van de kleinere, lokale aannemer om mee te dingen beperken.”

Plegt-Vos

De problemen met het project in Ten Boer kwamen begin deze maand aan het licht. RTV Noord wist toen al te melden dat Plegt-Vos zich heeft teruggetrokken. “Geveke zou daar sterke twijfels over hebben. Alleen Van Wijnen lijkt het project nog te zien zitten”, aldus RTV Noord.

Over de Groningse bouwmarkt zijn al langer zorgen. Onlangs viel nog een 99 jaar bedrijf om.


Cobouw Café Groningen

Op 7 maart gaat Cobouw in Groningen in debat met lokale lijsttrekkers en bouwers over onder meer de aardbevingsproblematiek. U kunt daarbij zijn.

Bekijk hier het programma. Hier kunt u zich aanmelden. Met Bouwend Nederland organiseert Cobouw een reeks van Cobouw Cafés in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

Eerder dit jaar waren we in Amersfoort, Den Haag en Tilburg. Eind vorig jaar begonnen we de reeks in Heerenveen. Steeds weer staat de lokale bouwopgave centraal en spreken we met politieke kopstukken en bouwers uit de desbetreffende regio.

Reageer op dit artikel