nieuws

Verslag en video Cobouw Café Zuid-Holland: ‘Bouw moet sneller bouwen’

bouwbreed Premium 349

Verslag en video Cobouw Café Zuid-Holland: ‘Bouw moet sneller bouwen’
Adri Bom-Lemstra roept bouw op sneller te bouwen. Foto Cynthia van Dijke

Bouwbedrijven moeten zelf ook meer doen om het woningbouwtempo op te vijzelen. Dat zei Adri Bom Lemstra, gedeputeerde van Zuid-Holland en lijsttrekker van het CDA tijdens het Cobouw Café in Den Haag. Opvallend was verder dat vooral GroenLinks aandrong op een hoger bouwtempo.

Het is koud en kil dinsdag in Den Haag en omstreken. Het heeft gesneeuwd en dus staan er overal files. Precies daarover praten bouwers en politici vanavond tijdens het Cobouw Café aan het Plein. Over mobiliteit, en woningbouw, over gebrek aan plannen en bouwers. En dan is er ook nog gedoe over het Klimaatakkoord.

“Of het kabinet moet vallen? Nee, dat is zeker niet goed voor de bouw”, reageert Fries Heinis, directeur van Bouwend Nederland. “De bouw is gebaat bij rust. En je weet bovendien nooit wat je terugkrijgt.”

Matthijs Sienot Kamerlid D66. Foto: Cynthia van Dijke

Kamerlid Matthijs Sienot van D66 wil ook niet dat de regering uitglijdt over de eerste de beste discussie over smeltende ijskappen en de maatregelen die nodig zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hij heeft een debat aangevraagd, weet dat er spanning is in de coalitie, maar rekent op een happy end. “Het klimaatakkoord wordt een springplank naar mooie jaren.”

Ja, er valt best wat aan te merken op al die 600 voorstellen in het Klimaatakkoord, vindt Sienot. Of hij ze allemaal van a tot z goed vindt, weet hij ook niet. “En ik sluit niet uit dat een co2-heffing zomaar iets kan zijn.”

Ondernemers en lijsttrekkers uit Zuid-Holland in discussie over de bouw. Foto: Cynthia van Dijke

Ook bouwers kunnen een belangrijke steen bijdrage, zegt Sienot. Net zoals in Utrecht waar ontwikkelaars moeten uitleggen waarom ze niet circulair bouwen. “Circulair? Doen we al best veel”, zegt Heinis. “Maar dan moeten overheden dat wel uitvragen. In 90 procent van de gevallen wordt nog aanbesteed op de laagste prijs.”

Het gaat over duurzaam bouwen. Bovenal staat vanavond in het teken van de Provinciale Statenverkiezingen. Is de bouw een belangrijk verkiezingsitem?

“Absoluut”, zegt Floor Vermeulen, lijsttrekker van de VVD en gedeputeerde. “We moeten veel doen. Een ingewikkelde opgave. Meer bouwen.”

Fries Heinis en Floor Vermeulen. Foto: Cyntia van Dijke.

“Maar niet in het groen”, reageert Bom Lemstra, gedeputeerde RO in Zuid-Holland. En Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, voormalig Kamerlid, nu wethouder) juicht op de achtergrond. Zij is er niet voor niets. Zij hoopt dat het volgende provinciebestuur misschien iets meer geld uittrekt voor het openbaar vervoer in de regio. Bijvoorbeeld om de bereikbaarheid van de Binckhorst te verbeteren. Het kan zomaar de bouw van 5000 extra woningen daar betekenen.”

Meer OV? Iedereen kan daar wel mee leven. Zelfs de VVD. Al wil Vermeulen geen asfalteuro’s opofferen.

Achtertuin

Potjer van GroenLinks wil best een windmolen in zijn achtertuin. Als hij zo’n grote achtertuin had. De lijsttrekker wil ook meer fietspaden. En liever helemaal geen nieuwe provinciale wegen meer.

“Dat kan toch niet”, vindt bouwer Dennis van der Werff. “Bouwers kunnen hun bouwmaterialen moeilijk op de fiets vervoeren.”

En Heinis valt hem bij. “Dit zijn allemaal dogma’s. Maar het moet en en zijn. Investeren in de fiets, in het ov, maar ook in de auto.“

Vermeulen noemt dat “ketenmobiliteit.”

Veiligheid

Maak de Randstadrail af, zegt de één, besteedt alle overheidsopdrachten 100 procent duurzaam aan. “Luister naar de markt”, roept Van der Werff.

En liberaal Vermeulen wil ook maatregelen om de woningbouw toekomstbestendig te krijgen.

Vragen uit de zaal. Of Floor (van de VVD) de veiligheid van wegwerkers wil garanderen en zo ja: hoe dan?
Dat wil hij wel.

“Veiligheid gaat boven alles. Daar mag je nooit over onderhandelen, dat moet gewoon goed geregeld zijn.”

Potjer van GroenLinks vraagt nog een keer aandacht voor mensen die een woning zoeken. “We hebben een grote woningnood in Zuid-Holland. Het tempo ligt te laag.”

Meer handjes in het haar

Dat ligt ook aan bouwbedrijven, zegt Bom Lemstra van het CDA. “Huh”, denkt Fries Heinis. “Dat hoor ik niet vaak. En hij kaatst de bal terug. “We kunnen geen 130.000 woningen binnenstedelijk bouwen.”

“Dat is ook niet meer het geval”, reageert Bom Lemstra. “Maar wat is er nou nodig om te zorgen voor voldoende handjes?”

Dat antwoord blijft vanavond uit. Zelfs bouwdirecteur Van der Werff geeft toe dat de bouw de gigantische bouwopgave van de komende jaren niet kan waarmaken. “We komen nu al 53.000 mensen te kort. Het gevolg? Aannemers kijken naar de opdrachten waar ze toegevoegde waarde kunnen leveren. Daar gaat hij voor.”

Meer succesvol samenwerken. Luisteren naar elkaar. En fouten maken mag. Dat zijn de belangrijkste lessen hier. En na een borrel en een hapje, en wat netwerken, gaat iedereen naar huis. Als de files, allang zijn opgelost.


Kijk hier naar een korte video van het Cobouw Café in Den Haag

Cobouw Café Noord-Brabant (in Tilburg)

Met Bouwend Nederland trekt het Cobouw Café door Nederland in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen. De eerst volgende editie vindt plaats in Tilburg op 7 februari.

Thema: Energietransitie in de bouwsector en Opdrachtgever/opdrachtnemer: betrokkenheid en samenwerking naar voren halen

Datum: 7 februari
Ontvangst:
18.30 uur
Café:
19.00 – 21.00 uur
Locatie: LocHal (Spoorzone), Burgemeester Brokxlaan, 5041 SB Tilburg

Cobouwjournalisten Thomas van Belzen en Theo van Vugt én onze sidekick Maxime Verhagen gaan in gesprek met:

Gasten
Anne-Marie Spierings (D66), Lijsttrekker
Maarten Everling (SP), Lijsttrekker
Erik van Merrienboer (PvdA), gedeputeerde Brabant – Ruimte en Financiën
Erik Ronnes (CDA), Tweede Kamerlid
Hans Geertman, Regiovoorzitter Bouwend Nederland
Roelant Veldboer, Voorzitter infra platform Brabant
Ron Wullems, Bestuurslid en AB lid

Meer informatie
Aanmelden kan hier.

Reageer op dit artikel