nieuws

Vakwerkconstructie van ijs blijkt beresterk

bouwbreed Premium 464

Vakwerkconstructie van ijs blijkt beresterk

De koepel die een internationaal studententeam printte van ijs in China blijkt reuze sterk. De bescheiden ‘gridshell’ bezweek bij een belasting van meer dan 3 ton.

De koepelconstructie werd in december in twee dagen tijd geprint in een team aangevoerd door de TU Eindhoven. Dat gebeurde grotendeels handmatig door een mengsel van water met houtpulp en gel aan te brengen op een ballon waarover een touwnet was gelegd. Vanuit een soort grote slagroomspuiten werd het mengsel over de touwen gespoten. Die vroren op tot 7 centimeter dikke staven van de vakwerkconstructie.

 

Tot nu toe realiseerden de Eindhovense ijsbouwers hun constructies altijd door het mengsel op de ballonnen mallen te spuiten. Dit was de eerste keer dat ze met de print-techniek experimenteerden, hoe primitief ook. Volgend jaar hoopt projectleider en TU onderzoeker Arno Pronk over een robot te kunnen beschikken. Dan kan er sneller worden gewerkt en is het mogelijk grotere schaalconstructies te realiseren. “Maar je moet ergens beginnen.”

Belastingproef

De experimentele koepel voor de deur van de techniekfaculteit van de universiteit van Harbin stelde Pronk bepaald  niet teleur. De constructie bleek veel sterker dan gedacht en bleek bij een belastingproef moeiteloos 3000 kilogram aan te kunnen.

 

 

De berekeningen vooraf gingen uit van een veel grotere sterkte. Daarbij werden de krachten wel heel gelijkmatig over de constructie verdeeld. Dat bleek in de weerbarstige praktijk van een koude bouwplaats in China een stuk lastiger. De studenten legden eerst 1000 kilo aan zandzakken over de vakwerkconstructie uit, daarna plaatste een kraan twee containers gevuld met nat zand, die samen nog eens ruim tweeduizend kilo in de schaal legden.

Precieze bezwijklast niet meer te achterhalen

Ook daarbij gaf de constructie geen krimp. Toen de bouwers de kraanmachinist de opdracht gaven om te beuken op het dak van hun tijdelijke bouwwerk bezweek hij.  De precieze belasting waarbij dat gebeurde valt volgens Pronk niet meer te achterhalen.

Reageer op dit artikel