nieuws

Toename aantal schadeclaims door wanbetaling in de bouw

bouwbreed Premium 1292

Toename aantal schadeclaims door wanbetaling in de bouw

Het aantal wegens wanbetaling ingediende schadeclaims is in 2018 gestegen. Vooral in de bouw nam het aantal claims toe.

Dit blijkt uit cijfers van Atradius Nederland. In aantallen bedroeg de stijging 8,5 procent ten opzichte van 2017; in waarde gaat het om een toename van ruim 30 procent, meldt de kredietverzekeraar dinsdag.

Graadmeter voor faillissementen

Een toename van het aantal schadeclaims is volgens de kredietverzekeraar een graadmeter voor de ontwikkeling van faillissementen. En laten die faillissementen de laatste tijd weer aan het stijgen zijn in de bouw. In de eerste drie maanden van 2018 gingen 67 bedrijven uit de bouw ten onder, in de laatste drie maanden 88, blijkt uit eerdere cijfers van het CBS.

‘Hogere prijzen zorgen voor druk’

“De bouw heeft al enige tijd te maken met hoogconjunctuur”, licht Edwin Kuhlman, hoofd acceptatie Atradius Nederland toe. “De hogere prijzen waar zij mee te maken hebben voor onder andere grondstoffen en arbeid leiden tot druk op hun financiële resultaten als zij er niet in slagen deze door te berekenen in eerder aangenomen projecten.”

Opvallend is dat vooral het laatste halfjaar van 2018 volgens Atradius een versnelling van het aantal claims liet zien, met maar liefst 3 procent. “Deze toename illustreert de verslechtering van het economisch klimaat en is een belangrijke indicatie voor de ontwikkeling van de faillissementen”, zegt algemeen directeur Tom Kaars Sijpesteijn van Atradius.

Reageer op dit artikel