nieuws

Maaiveld | Eerste schaatsmarathon natuurijs naar Haaksbergen mede dankzij slimme isolatiefabrikant

bouwbreed Premium 1177

Maaiveld | Eerste schaatsmarathon natuurijs naar Haaksbergen mede dankzij slimme isolatiefabrikant

Haaksbergen heeft de eerste marathon op Natuurijs binnengesleept mede door de inbreng van Ton Willemse van isolatiefabrikant Tonzon. Die stelde actieve bodemkoeling voor waardoor de noodzakelijke ijsdikte van 3 centimeter net wat eerder was bereikt dan bij concurrent Noordlaren.

Hebben ze een kruipruimte onder de ijsbaan in Haaksbergen?
“Dat zou mooi zijn geweest, maar helaas…”

Dus u kon niks met uw thermokussens van spiegelend folie.
“Die heb ik voor de verandering eens thuis gelaten.”

Of heeft u ze opgehangen om de zon tegen gehouden aan de kant van de ijsbaan die overdag in de zon ligt?
Daarvoor hebben ze gewone doeken gebruikt en dat pakte heel goed uit.”

Wat was dan uw inbreng?
“Vorig jaar toen de weermannen de Siberische koudegolf aankondigden heb ik in mijn tuin een paar temperatuursensoren in de bodem geplaatst en ben die over langere tijd gaan monitoren.”

Oké…
Deze zomer bleek de temperatuur op 1,85 meter diepte bijna 20 graden te bedragen. Veel warmer dan iedereen altijd dacht. Die bodem is nu gewoon nog niet voldoende afgekoeld.”

Dat is toch vast allang bekend?
“Ik heb het nergens kunnen vinden. Niet van bouwfysische studies, maar ook meteorologen of geografen hebben die meetreeksen niet. Althans, niet in Nederland.”

En wat kun je daar als ijsclub mee doen?
De bodem onder de ijsbaan actief koelen. Want het kan nog zo hard vriezen, als de bodem nog te warm is, smelt de ijslaag van onderaf weg.”

Die boodschap hebben ze in Haaksbergen ter harte genomen?
“Ze hebben de skeelerbaan veel eerder onder water gezet dit jaar en zijn het water actief gaan rondpompen om de bodem te koelen. Het asfalt van een skeelerbaan kan ’s zomers wel 60 graden warm worden“

Dat doen ze in Noorlaren natuurlijk ook.
“Ik had mijn bevindingen aan de schaatsbond gerapporteerd, maar alleen ijsclub Haaksbergen heeft er wat mee gedaan.”

De Groningers kunnen zichzelf wel voor de kop slaan.
“Ik denk het wel. Actief rondpompen bleek in Haaksbergen niet eens nodig. Geholpen door de wind ging het water zelf circuleren en vereffende de temperatuurverschillen.”

Heeft het elfstedencomité u al gebeld?
“Nee, maar ik kan me voorstellen dat we met Tonzon best iets kunnen betekenen. Bijvoorbeeld om warmtestraling van kademuren en onder bruggen te voorkomen, de moeilijke plekken in het  tracé. Dan neem ik wel die thermokussens mee.”

 Kan de bouw hier ook nog iets mee?
“Ik zou zeggen: isoleer wel je begane-grond vloer, om de warmte van je huiskamer binnen te houden, maar niet de bodem, zoals sommige leveranciers bepleiten. Dan benut je de bodemwarmte niet. Dat zou zonde zijn. Onze woningen kunnen nog veel energiezuiniger.”

 

Reageer op dit artikel