nieuws

Het loopt nog niet storm voor de breedplaatproeftuin van het Rijk in Lelystad

bouwbreed Premium 1119

Het loopt nog niet storm voor de breedplaatproeftuin van het Rijk in Lelystad

In een leegstaand pand in Lelystad gaat het Rijksvastgoedbedrijf experimenteren met technieken om breed- en bollenplaatvloeren te versterken.  Zo hoopt het RVB de meest geschikte herstelmethoden te vinden voor gebouwen als de JuBi-torens en andere ministerie-gebouwen in Den Haag.

De zogeheten marktconsultatie is eind vorig jaar gestart op het digitale aanbestedingsplatform TenderNed. Aannemers, betonreparatiebedrijven en constructeurs worden gevraagd voorstellen te doen voor reparatie van zwakke breedplaatvloeren.

Als ze de eerste selectie doorstaan kunnen ze hun kunsten laten zien in een oud pand van het Openbaar Ministerie in Lelystad aan de Schepenen. Het pand is uitgerust met bollenvloeren en staat grotendeels leeg zodat de bedrijven zich kunnen uitleven zonder dat ze veel overlast veroorzaken bij andere gebruikers.

Eén van de partijen die interesse kenbaar heeft gemaakt en zeker van plan is om mee te doen is  Interboor Midsland. Het betonboorbedrijf was in december 2017 de eerste die een pand succesvol versterkte nadat in de nasleep van de instorting in Eindhoven een verhitte discussie losbarstte over de betrouwbaarheid van breedplaatvloeren. Dat ging nog met een anker dat van boven naar beneden dwars door de vloer werd gestoken en zo breedplaat en stortlaat naar elkaar toe trok.

Later ontwikkelde Interboor  samen met constructeur Van Rossum en ankerproducent B+Btec een anker dat alleen vanaf de onderkant kan worden aangebracht en dat dus de natuurstenen of houten afwerking aan de bovenkant ongemoeid laat.  Dat is het RAB anker, dat voor het eerst werd toegepast bij het Postillion hotel in Amsterdam-Oost.

Er zijn weinig vragen gesteld in de eerste ronde

Het valt directeur Onno Dikkerboom van Interboor op dat er niet veel vragen zijn gesteld in de eerste vragenronde die deel uitmaakt van de marktconsultatie. Dat geeft volgens hem wel aan dat er niet heel veel animo voor is en dat er zeker niet tientallen bedrijven demonstraties zullen gaan uitvoeren in Lelystad. “Ik verwacht een stuk of drie.”

Tegelijkertijd verbaast het hem ook weer niet heel erg, want zoveel kant en klare oplossingen voor de breedplaatvloerproblematiek zijn er nog altijd niet. Veel partijen lijken nog de kat uit de boom te kijken. Andere opvallende versterkingsoperaties die afgelopen jaar plaatsvonden waren die van het Polakgebouw in Rotterdam waar HaskoningDHV samen met onder andere Hilti de vloeren versterkte door het oplijmen van stalen strips. In Zwolle versterkten ABT en Kreeft de vloeren van gebouw X door de duizenden bollen aan te boren en te vullen met krimparme mortel.

RVB zit in haar maag met tien gebouwen

Het Rijksvastgoedbedrijf zit in haar maag met een stuk of tien gebouwen met breedplaat- en bollenvloeren. De bekendste zijn de zogeheten JuBi torens in Den Haag, waar onder andere de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken zijn gevestigd. Daar maken dagelijks stewards een ronde om te controleren of de gebruikers zich wel houden aan de beperkingen. Zo zijn sommige ruimten buiten gebruik genomen en mogen ze op sommige plekken niet met teveel mensen tegelijk samenscholen. Het ligt voor de hand dat wie in Lelystad het beste uit de bus komt ook aan de slag gaat met die grotere projecten. Maar garanties daarop geeft het Rijksvastgoedbedrijf volgens de aankondiging op TenderNed vooralsnog niet.

Reageer op dit artikel