nieuws

Handen tekort? Ergste honger naar personeel van hoofdaannemers is gestild

bouwbreed Premium 1605

Handen tekort? Ergste honger naar personeel van hoofdaannemers is gestild

Het schreeuwend tekort aan personeel in de bouw neemt iets af. Een op de vijf bedrijven moet projecten uitstellen vanwege het gebrek aan mensen. In de zomer klaagde een op de drie bouwondernemingen daarover.

Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) over de maand november 2018. De bouw is in de greep van groei. Een kwart (24 procent) van de hoofdaannemers verwacht de komende maanden personeel aan te nemen.  Een jaar geleden was de honger groter, toen verwachte 41 procent procent van de bedrijven nieuw personeel aan te trekken.

In de woningbouw is het personeelstekort nog steeds het grootst. 35 procent van de bedrijven zegt projecten te moeten uitstellen vanwege een gebrek aan handjes. Dat is nog steeds veel, maar minder dan bijvoorbeeld in augustus van vorig jaar. Toen had bijna de helft (48 procent) van de woningbouwers handen te kort.

Een op de tien bouwers kan meer werk gebruiken

De gww heeft nauwelijks last meer van personeelstekorten. Slechts 3 procent van de gww-hoofdaannemers moet pas op de plaats maken met projecten.

Dat de bouw groeit, is ook af te zien aan het feit dat ruim een derde van de bedrijven in de afgelopen drie maanden constateert dat de productie is toegenomen. Daarnaast beoordeelden bijna vier op de tien bedrijven hun huidige orderpositie als groot. Bijna een op de tien bedrijven vinden dat ze te weinig werk op de plank hebben.

De werkvoorraad voor de totale bouw lag in november op 9,7 maanden, een kleine daling van één tiende maand ten opzichte van oktober. De werkvoorraad in de burgerlijke en utiliteitsbouw kwam in november op uit 10,4 maanden werk en ligt daarmee op hetzelfde niveau als oktober. De orderportefeuille in de woningbouw steeg met één tiende maand naar 10,9 maanden . Bij de utiliteitsbouw daalde de werkvoorraad met twee tiende maand naar 9,8 maanden.

Aan de conjunctuurmeting doen 225 hoofdaannemers met meer dan tien personeelsleden mee.

Reageer op dit artikel