nieuws

Verboden afspraken over grondprijzen: ACM tikt gemeentes op de vingers

bouwbreed 552

Verboden afspraken over grondprijzen: ACM tikt gemeentes op de vingers

Verschillende gemeentes maakten verboden afspraken over prijzen en beschikbaarheid van bedrijfsterreinen. Dat signaleert de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Er zijn onvoldoende bewijzen voor sancties, maar grondbedrijven moeten wel opletten met nieuwe afspraken.

De ACM heeft meerdere – “een handvol” – gemeenten aangesproken op illegale afspraken, bevestigt de woordvoerder van de ACM. Hij wil geen namen noemen omdat het onderzoek inmiddels is stopgezet. “Het komt niet tot sancties of boetes. Maar we willen grondbedrijven wel waarschuwen dat dit soort afspraken niet mogen, niet bij bedrijfsterreinen, maar ook niet bij woningbouwlocaties.”

Soms mag het

Overigens is samenwerken en afstemmen in sommige gevallen wel toegestaan, bijvoorbeeld als de provincie het voortouw neemt. “Samenwerkingen kunnen binnen de mededingingswet passen, maar er zijn grenzen. Het onderling uitwisselen van projectontwikkelaars mag echt niet, bijvoorbeeld.”

Signalen bij ACM

  • De gemeenten spraken over een gezamenlijke berekeningsmethodiek voor de tarieven voor grond op bedrijventerreinen;
  • De gemeenten spraken over het uitwisselen van informatie over ondernemingen die geïnteresseerd zijn in de aankoop van grond op een bedrijventerrein in een van de gemeenten, waardoor zij hun gedrag konden afstemmen;
  • De gemeenten spraken af geen onderhandelingen te voeren met geïnteresseerde ondernemingen en ook geen korting te geven.

De ACM heeft bij het onderzoek verschillende soorten verboden deals aangetroffen. Dan gaat het bijvoorbeeld om gezamenlijke rekenmethodieken voor grondtarieven, maar ook over afspraken om geen korting te geven of af te zien van onderhandelingen met geïnteresseerde bedrijven. Daarnaast wisselden sommige gemeenten informatie uit over ondernemingen die interesse toonden in de aankoop van grond op een bedrijventerrein in een van de gemeenten, waardoor zij hun gedrag konden afstemmen.

“Afspraken zijn schadelijk”

De ‘kartelpolitie’ vindt dit soort afspraken schadelijk en heeft de betreffende gemeenten daarop gewezen. “Gemeenten zijn met grond aan- en verkoop een speler op de markt en moeten zich houden aan de mededingingswet. Dat betekent dat zij geen onderlinge afspraken mogen maken over prijzen of verdeling van klanten. De afspraken zijn schadelijk voor de concurrentie en de economie. Ze drijven grondprijzen op en belemmeren de vrije keuze van ondernemers om zich ergens te vestigen”, aldus de toezichthouder In een toelichting.

Overigens heeft de ACM na onderzoek vastgesteld dat deze afspraken tussen bepaalde gemeenten lang geleden zijn gemaakt. Deze gemeenten blijken zich nu aan de mededingingswet te houden en geen prijs- en marktverdelingsafspraken met andere gemeenten meer te hebben. Daarom is het  onderzoek stopgezet.

Reageer op dit artikel