nieuws

Knap staaltje planning: De timelapse valt compleet samen met de BIM-simulatie

bouwbreed Premium 1819

Knap staaltje planning: De timelapse valt compleet samen met de BIM-simulatie

Aannemer Homines legde voor de bouw van een parkeergarage bij de Amsterdamse houthavens de timelapse opnames naast de simulatie uit het BIM-model. De overeenkomsten waren frappant .

De aanpak is volgens directeur Karst IJtsma illustratief voor de filosofie van Homines Bouw. “We hanteren niet voor niets als motto ‘simuleren en realiseren’. Met andere woorden: We bereiden een werk eerst tot in de puntjes voor met BIM, 3D en 4D voordat we starten met bouwen. Door de hoge mate van prefabricage gaat de bouw op locatie dan veel sneller.” Het nog maar anderhalf jaar oude bedrijf houdt er een bescheiden staf op na van zo’ tien man en werkt verder met gespecialiseerde onderaannemers en toeleveranciers. IJtsma: “Wij coördineren alles aan elkaar. Daarvoor moet je het wel goed voorbereiden, anders ga je nat.”

Enorme puzzel om alles synchroon te laten lopen

Bij het parkeerhuis dat Homines binnenkort oplevert in de Amsterdamse houthavens vielen de beelden die de timelapse camera anderhalf jaar lang schoten bijna één op één samen met die van de simulatie uit het BIM model. De firma TimeWriters monteerde de camerabeelden minutieus naast elkaar. Dat was volgens Bas Stoffelsen van TimeWriters nog een enorme puzzel, want je moet uit al die tienduizenden beelden waarover je beschikt de juiste selecteren en ze vervolgens synchroon laten lopen. De simulatie wordt zelfs vanuit drie standpunten vertoond. Voor zover Stoffelsen weet is dat nog nooit eerder gebeurd. De audiovisuele expert verwacht dat het in de nabije toekomst vaker zal gaan gebeuren. “Dit is natuurlijk de ultieme manier om als bouwer te laten zien hoe je presteert. Mooier dan welke goed uitgelichte foto ook van een opgeleverd project.”

Het filmpje staat sinds een paar dagen trots op de site van Homines. IJtsma: als je heel goed kijkt zie je wel verschillen tussen de simulatie en de timelapse. Niet alle bouwdelen worden precies in de geplande  volgorde geplaatst, al scheelt het niet veel. Omdat wij het project natuurlijk van binnen en buiten kennen valt ons het op. Maar een buitenstaander zal het ontgaan. We hebben er in elk geval niet mee gesjoemeld.”

4D Timelapse Parkeerhuis Amsterdam Houthavens from The Timewriters on Vimeo.

Om het overzichtelijk te houden is de torenkraan uit de timelapse niet meegenomen in de gebruikte simulatiebeelden, net als de container waarin de montageploeg haar gereedschappen en materialen aanvoert. Die verschuift in de timelapse voortdurend van vloer naar vloer.  Maar de bouw van het parkeerhuis was volgens IJtsma ook weer niet zo complex dat dat allemaal ook vooraf gesimuleerd moest worden. “We hadden genoeg ruimte, de montageploeg kon zelf bepalen wat voor hen het handigst was.”

We willen compact en slagvaardig blijven

Homines is anderhalf jaar terug opgericht door IJtsma samen met de partners van Heren2. Deze ontwikkelaar is de laatste jaren groot geworden met projecten in en rond de Amsterdamse Houthavens. Heren2 had volgens IJtsma behoefte aan een compacte, krachtige aannemer die het werk op een moderne manier met BIM vormgeeft. Vorig jaar zette Homines zo’n 25 miljoen euro om. Ze richten zich volgens IJtsma op projecten tussen de 10 en 75 miljoen euro. Voor grotere projecten is een te grote gelaagde organisatie nodig. Dat wil Homines bewust niet.

Zelf had de directeur wel zijn leerschool bij de giganten uit de Nederlandse bouwwereld. Jarenlang werkte hij als projectdirecteur bij Ballast-Nedam en Koop. Homines is het Griekse woord voor heren en verwijst naar de eerste en belangrijkste opdrachtgever tot nu toe. Maar de samenwerking met Heren2 is volgens IJtsma zeker niet exclusief. “We hebben net een contract getekend voor een project in Delft voor een andere ontwikkelaar.”

Reageer op dit artikel