nieuws

Soberder apenverblijf in Ouwehands Dierenpark door opgelopen bouwkosten

bouwbreed Premium 860

Soberder apenverblijf in Ouwehands Dierenpark door opgelopen bouwkosten

De bouw van het nieuwe bonoboverblijf in het Ouwehands Dierenpark heeft een jaar vertraging opgelopen, doordat het budget veel hoger uitviel dan verwacht. Ook wordt het verblijf een stuk soberder gebouwd, om kosten te besparen.

Zo is een grote kooiconstructie, dat in het oorspronkelijke plan was ingetekend, wegbezuinigd. Ook kunnen bezoekers straks de bonobo’s niet van binnen bekijken, maar alleen buiten langs het verblijf lopen.

30 procent over budget heen

Het ontwerp dat we een jaar geleden hebben laten maken, bleek veel te duur uit te vallen dan we hadden gedacht”, legt Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark de keuzes uit. “De kosten bleken 30 procent over het budget heen te gaan. Dit komt vooral door de enorme prijsstijgingen in de bouw van het eerste half jaar 2018.”

Het budget verhogen was niet zomaar even mogelijk. “We willen graag investeren in dierenverblijven, maar we kunnen dat niet blijven doen”, verklaart De Lange. “De enige optie was om kosten te reduceren.”

Voorjaar 2019 start bouw

Inmiddels is het ontwerp aangepast en dus kan de bouw binnenkort beginnen. De verwachting is dat dit in het voorjaar van 2019 start. Een jaar geleden was nog het idee om het verblijf met een bouwteam te realiseren, maar dat idee is nu van de baan. Ouwehands nodigt nu een paar aannemers uit voor de opdracht.

Reageer op dit artikel